Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Strah od recesije oborio cijenu goriva u Republici Srpskoj – Centralna.ba

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj u posljednje dvije sedmice pale su za oko 15 feninga.

Litar goriva jeftiniji je za gotovo jednu marku u odnosu na prošlogodišnju, koja je u ovom periodu dostigla svoj maksimum. Iako se radi o značajnom padu cijene goriva, to nije rezultiralo padom cijena drugih roba, prije svega, osnovnih životnih namirnica.

Niža cijena goriva, kažu stručnjaci, nije rezultat dobre volje distributera naftnih derivata, već pada potražnje na globalnom naftnom tržištu, ali i straha od recesije.

„Strah od krize u svijetu, od recesije, od manje tražnje s jedne strane i povećanje proizvodnje sirove nafte od strane Sjedinjenih Američkih Država koja je početkom godine došla na rekordne nivoe ikada, dovela je do toga da sirove nafte ima dovoljno na tržištu, a da se tražnja ne očekuje da će biti toliko velika kolika je bila u prethodnom periodu“, mišljenja je Goran Radosavljević ispred Programskog komiteta Svjetskog naftnog vijeća u Londonu.

Kada poskupljuje gorivo, povećavaju se i cijene ostalih proizvoda. Kada cijena goriva pada, niko ne vraća cijene na staro. Iako je gorivo u odnosu na prošlu godinu pojeftinilo za marku, cijene u marketima ne padaju. Građani su ogorčeni.

U prijedorskom Udruženju za zaštitu potrošača “Don“ ističu da niže cijene goriva ne samo da neće dovesti do pojeftinjenja, nego da možemo biti sretni ako cijene ostanu kakve jesu. Stručnjaci smatraju da se formiranje cijena ne može posmatrati “crno-bijelo“, jer cijene ne zavise samo od goriva.

„U cijenu koštanja proizvodnje osnovnih namirnica ne ulazi samo nafta nego i cijena struje za koju znamo da je poskupila…”, ističe, između ostalog, Saša Grabovac, predsjednik Udruge ekonomista „SWOT“.

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske najavljuju da će ovih dana organizovati sastanak sa 20-ak vodećih veletrgovaca da bi se vidjelo da li se može ići sa smanjenjem cijena osnovnih životnih namirnica kroz određene promotivne aktivnosti i olakšice.

„Da vidimo da li su spremni i ljudi iz oblasti trgovačkih lanaca i trgovine da zajedno sa Ministarstvom radimo na tom projektu. Siguran sam da ćemo nakon tog sastanka zajednički izaći sa nekim zaključkom”, nada se Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Neizvjesno je da li će pojeftiniti osnovne životne namirnice. Jedino što je sigurno jeste da vozače pun rezervoar košta 50-ak maraka jeftinije u odnosu na prošlu godinu, što je kakvo takvo rasterećenje za kućne budžete.