Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

ŠTRAJK UPOZORENJA U NJEMAČKOJ: Radnici nekoliko tvrtki u Njemačkoj obustavili rad, traže veće plaće

Članovi sindikata IG Metall obustavili su rad u nekoliko tvrtki nakon isteka mirovne obveze. Sindikat traži osam posto veće plaće.

Kako navode njemački mediji, IG Metall je u noći s petka na subotu započeo prve štrajkove upozorenja u njemačkoj metalnoj i elektroindustriji.

“Odmah po isteku mirovne obveze u ponoć radnici u odabranim industrijskim poduzećima obustavili su rad”, izvijestili su lokalni sindikalisti.

Samo u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji šest je tvrtki u subotu trebalo štrajkati po nekoliko sati.

“Zaposlenici metaloprerađivačke tvrtke Apt Extrusions potpuno su prestali s radom u 00:01”, rekla je tajnica sindikata u IG Metall Cologne-Leverkusen.

Dobrih 60 do 70 kolega pratilo je poziv na štrajk upozorenja – uključujući 15 do 20 članova IG Metall Jugenda, organizacije mladih sindikata.

Akcije planirane i u drugim saveznim zemljama

Prema informacijama iz sindikata, gotovo 150 zaposlenika sudjelovalo je u štrajku u Hagenu, u tvornici Thyssenkrupp Hohenlimburg.

U 00:01 ujutro, od 100 do 110 zaposlenika okupilo se ispred vrata 3 tvornice Miele u Bielefeldu.

Daljnji štrajkovi planirani su u Münchenu i u Thyssenkrupp Rasselsteinu u Andernachu u saveznoj zemlji Porajnje-Falačka. U Baden-Württembergu, rad u dobavljaču automobila Kolbenschmidt u Neckarsulmu trebao je biti obustavljen na ograničeno razdoblje.

U dosadašnjim pregovorima koji su vođeni regionalno, poslodavci su ponudili jednokratne isplate od po 3.000 eura, ali i neodređeno povećanje plaća u trajanju od 30 mjeseci.

Jednokratna isplata trebala bi ići izravno zaposlenicima, bez poreza i pristojbi.

Sindikat, pak, traži osam posto više novca za oko 3,9 milijuna zaposlenih na razdoblje od dvanaest mjeseci piše Fenix-magazin