Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Svjetska tržišta: Wall Street porastao drugi dan zaredom


Indeksi su porasli drugi dan zaredom, no trgovalo se nesigurno, pa su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području.

Čelnici Feda nimalo ne popuštaju u oštroj retorici o suzbijanju inflacije.

Predsjednik središnje banke Jerome Powell ponovio je jučer da je Fed ‘snažno predan’ tomu da suzbije inflaciju i da će nastaviti zaoštravati monetarnu politiku dok taj cilj ne postigne.

Charles Ewans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, podržao je Powella kazavši da je obuzdavanje inflacije prioritet.

Stoga je sasvim jasno da će Fed nastaviti agresivno povećavati kamatne stope kako bi suzbio inflaciju.

Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sjednici 20. i 21. rujna.

Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje za 0,75 postotnih bodova. Procjenjuje se, također, da bi do kraja godine kamate mogle iznositi 3,7 posto, a do ožujka iduće godine i 4 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo nesigurno jer je Europska središnja banka povećala ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

A kako se inflacija u eurozoni kreće na rekordnim razinama, iznad 9 posto, signalizirala je i daljnje zaoštravanje monetarne politike.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 posto, na 7.262 boda, kao i pariški CAC, koji je dosegnuo 6.125 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,09 posto, na 12.904 boda.

Business Magazine