Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Teška 2023. za Njemačku: Snažna inflacija i posrnula ekonomija


Münchenski Ifo u svom jesenskom izvješću procjenjuje da će maloprodajne cijene ove godine rasti po stopi od 8,1 posto, a da će se 2023. ubrzati na 9,3 posto.

Pritom će se ovogodišnji gospodarski rast usporiti na samo 1,6 posto. Iduće godine, prema procjeni instituta, Njemačka će skliznuti u recesiju od 0,3 posto. “Ulazimo u recesijsku zimu”, rekao je ekonomist Ifa Timo Wollmershäuser.

Rusko puštanje plinovoda i posljedične nestašice i poskupljenja “prigušili su postpandemijski gospodarski oporavak. Tek 2024. očekujemo gospodarski rast od 1,8 posto i normalizaciju inflacije na 2,4 posto”, dodao je.

Od početka iduće godine distributeri plina i struje uskladit će cijenu s znatno višom nabavnom cijenom, a to će godišnju stopu inflacije pogurati na oko 11 posto.

Inflacija nagriza kupovnu moć potrošača, a tom brzinom vladine mjere pomoći neće biti ni približno dovoljne, rekao je Vollmersheuser.

Prema njegovim riječima, “realni pad kupovne moći od tri posto ove i iduće godine nezabilježen je u Njemačkoj otkako je 1970. godine uvela sadašnju metodologiju ekonomskog obračuna”.

Ekonomisti Ifa s manje pesimizma procjenjuju nadolazeću situaciju u zapošljavanju. Naime, iako će iduće godine broj nezaposlenih skočiti za oko 50.000, brojka se prvenstveno odnosi na ukrajinske izbjeglice koje će od siječnja biti integrirane na tržište rada.

Business Magazine