Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Tri nova trenda: Globalnu ekonomiju očekuju šokovi


“Tri nova trenda naročito nagovještavaju takvu transformaciju i vjerovatno će igrati važnu ulogu u oblikovanju ekonomskih rezultata u narednih nekoliko godina, a to su zaokret sa nedovoljne tražnje na nedovoljnu ponudu kao glavna višegodišnja kočnica rasta, završetak neograičene podrške likvidnosti centralnih banaka i sve veća krhkost finansijskih tržišta”, napisao je El-Erijan, prenosi Tanjug.

On smatra da “ove promjene pomažu da se objasne mnoga neuobičajena ekonomska kretanja u posljednjih nekoliko godina, koja će vjerovatno dovesti do još veće neizvjesnosti u budućnosti kako šokovi budu sve učestaliji i sve žešći”, prenio je portal B92.

Te promjene će uticati na pojedince, na kompanije i vlade na ekonomskom, društvenom i političkom nivou, upozorava El-Erijan.

Ovaj ekonomista je posebno kritikovao američke Federalne rezerve (FED) jer su, po njegovom mišljenju, prekasno prepoznale destruktivan uticaj inflacije na ekonomiju, nakon čega su krenule s naglim povećanjem referentne kamate kako bi nadoknadile izgubljeno vrijeme.

El-Erijan je takođe naveo da su se tržišta navikla na jeftin novac od centralnih banaka, što je za posljedicu imalo “izopačen efekat” da “značajan dio globalne finansijske aktivnosti” preplave fondovi za upravljanje imovinom, privatnim kapitalom i hedž fondovi, pored drugih entiteta čija je aktivnost nedovoljnio regulisana, prenosi Russia Today.

Business Magazine