Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Turistička sezona 2023. mogla bi dostići rekordnu 2019. godinu – Centralna.ba

Ljetna turistička sezona, od koje ugostitelji i radnici u turizmu očekuju mnogo, je pred vratima.  U srednjoj Bosni, koja je uz zimsku ponudu i centar ljetnog turizma, počela je obećavajuće. Ove godine novina su brojni kulturni i zabavni sadržaji, čiji je cilj privući goste i zadržati ih što duže. U Srednjobosanskom kantonu se nadaju da bi mogli dostići rekordnu 2019. godinu.

Središnja Bosna ovih je dana žarište školskih ekskurzija, ali i odredište brojnih gostiju, od Zapada, do dalekog Istoka. Nezaobilazne destinacije su Travnik i Jajce.

Oko 150.000 ih je prošle godine posjetilo nacionalne spomenike u Jajcu, gdje nastoje sve znamenitosti staviti u funkciju održivog razvoja turizma. Stoga ponudu, pored prirodnih bogatstava, obogaćuju i kulturnim sadržajima.

„Imat ćemo ponovo festivale koji su već nekoliko godina jako popularni u Bosni i Hercegovini, to je prije svega Desant na Jajce, potom festival Dani srednjovjekovlja. Ove godine uvodimo novi festival – Kraljevski festival zabave“, istaknuo je Anto Brtan, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca.

„Nudimo stalnu postavku Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a, galeriju crteža Božidara Jakca, a osim toga imamo i naše druge povijesne spomenike, prirodne ljepote“, navodi Elvedin Imamović, direktor Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Optimistični su i u Travniku. Na usluzi turistima je i nedavno osnovana općinska Turistička zajednica, koja uz prepoznatljivu gastro ponudu svakodnevno prezentira povijesne i prirodne znamenitosti ovog grada.

„Poput izvorišta Plava voda, prirodnih ljepota planine Vlašić, pa sve do kulturno-povijesna građevina poput Tvrđave stari grad, muzej Rodna kuća Ive Andrića, stalna postavka u Zvičajnom muzeju“, ističe Ibrahim Indžić, predsjednik UO Turističke zajednice općine Travnik.

„Imamo i Travničke večeri. Konzulska vremena su događaj koji je vrijedan spomena. A prošle godine smo uveli Dane dijaspore“, navodi Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik (SDA).

„Pred nama je uzbudljivo i zanimljivo ljeto, ljetna turistička sezona koja će biti obilježena brojnim koncertima i manifestacijama vrhunskog karaktera, tako da se nadamo dosta većoj posjeti nego u prošloj godini“, kaže Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK-a.

Ulaganja u smještajne kapacitete, intenzivirana posljednjih godina, već daju rezultate. No kako ne bi bili samo usputna turistička destinacija, potrebno je i više investicija u infrastrukturu. Tako bi i vjerski i banjski, ali i sve aktualniji sportski turizam na Vlašiću privukao više gostiju. Tako bi korist imale većine općina u srednjoj Bosni koje svoje strategije razvoja zasnivaju na turizmu