Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Tvrtka iz BiH napravila potez kojeg rijetki čine… prikupili 5,8 milijuna maraka, ali…

Tvrtka se putem burze zadužila za 5,8 milijuna KM, a kao jamstvo je založila vlastitu imovinu.

Naime, danas je obavljena javna ponuda obveznica Connect People d.o.o. Pale u kojoj je upisano 58.000 obveznica u vrijednosti od 5.800.000 KM.

Novac je namijenjen izmirenju obveza prema bankama i investiranju u opremanje apartmana za izdavanje. Osnovna djelatnost tvrtke je veleprodaja i distribucija proizvoda iz njihovog prodajnog asortimana.

– Očekivani ciljevi investiranja ogledat će se u povećanju likvidnosti kroz refinanciranje postojećeg kredita emisijom obveznica po nižoj kamatnoj stopi čime će se značajno smanjiti mjesečni izdaci po toj osnovi. Također, širenje poslovanja kroz povećanje smještajnih kapaciteta opremanjem apartmana pozitivno će utjecati na poslovne rezultate kompanije – naveli su ranije, u prospektu emisije.

Obveznice su mogla kupiti sva fizička i pravna lica. Dospijeće obveznica je 13 godina od izdavanja, a kamatna stopa iznosi 6 posto na godišnjem nivou.

U prvih 12 mjeseci isplaćivat će se samo kamata, dok će se u sljedećih 144 mjeseca isplaćivati glavnica i pripadajući dio kamate u jednakim mjesečnim anuitetima

U cilju osiguranja urednog plaćanja obveza po osnovu izdanih obveznica, tvrtka je izdala 156 mjenica i mjenične ovlasti koje je predala platnom agentu.

Pored mjenica u svrhu osiguranja plaćanja obveza upisat će se založno pravo – hipoteka na nepokretnostima i to:

Poslovni objekat gradske tržnice na Palama čija je vrijednost 7.328.992 KM.
Parking prostor (uz objekat gradske tržnice) vrijedan 181.310 KM.
Poslovni proctor na Palama vrijedan 1.053.936 KM.
Poslovni prostor na Palama u vrijednosti od 1.121.496 KM, objavio je Biznisinfo