Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

U BIH POSKUPLJUJE HLJEB I PECIVO, TRGOVCI TO PRAVDAJU CIJENOM BRAŠNA I STRUJE

U najavi su nova poskupljenja. Tako bi od 1. decembra u entitetu RS hljeb trebao poskupjeti za 10 feninga. Već sada on u Banjoj Luci košta 2 marke.

Saša Trivić, jedan od najpoznatijih poduzetnika u tom entitetu, ističe da kifle neće poskupjeti, ali hoće peciva s filom odnosno lisnata peciva sa sirom, ona punjena hrenovkama i slično.

Trivić je istaknuo da je brašno poskupjelo za oko 5 posto, a struja će od 1. januara za 50 posto, čime se pravda rast cijena proizvoda. U Federaciji pak takve najave nismo čuli. U jednoj pekari pecivo punjeno hrenovkom pronalazimo za 3 marke, a nekad je bilo upola jeftinije, pa zaključujemo da su se neka poskupljenja već dogodila.

Domaći hljeb prešao je dvije marke, a prodavačica u jednoj pekari u Mostaru ističe da on pravilnim skladištenjem može potrajati i do 3 dana pa da ga se isplati kupiti. Ni ona o novim poskupljenjima ne zna ništa. Kaže da poslodavci nisu ništa najavljivali.

Nedžad Bićo, prvi čovjek poljoprivrednik u Federaciji BiH, koji prati situaciju, a kada je potrebno, radi i pritisak na rukovodeća tijela kako bi situacija donekle ostala pod kontrolom, ističe da nema potrebe za poskupljenjima, a objašnjava i zašto.

  • U RS-u već odavno najavljuju poskupljenje pekarskih proizvoda, a u Federaciji niko još službeno nije ništa rekao, no poznato je da smo mi već reagirali na tu mogućnost – kaže u uvodu jedan od vodećih poljoprivrednih proizvođača u Federaciji. Dalje nastavlja i kako se još koristi pšenica koju se kupovalo po nižim cijenama.
  • Ne znam koji je razlog najavljenog poskupljenja u RS-u, pogotovo što oni jeftinije nabavljaju pšenicu. Teško je shvatiti gdje je tu logika jer već imamo hljeb koji je skup, a pogledajte omjer cijene hljeba i brašna i lako ćete uočiti razliku. Za kilogram brašna možete napraviti tri hljeba – kaže Bićo.

Spominjemo da se poskupljenja pravdaju cijenom energenata.

  • Kažu da će poskupjeti struja u RS-u. No, je li to baš u tolikoj mjeri da bi hljeb morao biti skuplji od dvije marke? Ne znam što će se događati, ali to nije pošteno, kao što ne bi bilo pošteno da se sada dogodi poskupljenje u Federaciji jer oni još koriste pšenicu kupljenu prošle godine, kada je cijena bila donekle normalna – kaže Bićo.

Hljeb je u odnosu na prošlu godinu poskupio od 30 do 50 posto. Prema analizi cijena, najveće poskupljenje na europskom tlu dogodilo se u Mađarskoj, čak 66 posto. Najmanje su rast cijena hljeb osjetili Francuzi, koji ga plaćaju 8 posto skuplje. Nažalost, susjedne zemlje također najavljuju poskupljenja i ističu da već sada jedna kiflica košta koliko je donedavno bila jedna štruca. Iz Žitozajednice u RH slažu se s tim da su visoke cijene rezultat rata u Ukrajini, skupljih energenata i sve veće inflacije, piše Večernji list BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat