Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Ukrajinska blokada ruskog plina podigla cijene nafte nadomak 107 dolara

CIJENE nafte poskočile su na međunarodnim tržištima nadomak 107 dolara, potaknute zabrinutošću za opskrbu nakon ukrajinske blokade dijela isporuka ruskog plina u Europu i intenzivnih pregovora u EU o embargu na rusku naftu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 4.50 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 106.96 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 3.48 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 4.64 dolara višoj cijeni, od 104.04 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 3.33 dolara.

Tržišta je jučer pritisnula zabrinutost za potražnju zbog lockdowna u Kini i pojačanih rizika recesije. Raspoloženje je prigušio i jači dolar, koji naftu poskupljuje za kupce s drugim valutama, što koči potražnju.

Danas se fokus preusmjerio na znatno smanjenu opskrbu Europe ruskim plinom nakon što je Kijev blokirao glavnu tranzitnu rutu, optuživši ruske snage da plin usmjeravaju pobunjenom Luhansku. Dokaze nisu naveli.

To je prvi put od početka ruske invazije da je izvoz preko Ukrajine ograničen. “Mislim da utjecaj poremećaja u opskrbi plinom u Ukrajini kontinuirano jača”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Problem inflacije u SAD-u

Trgovce brine i prijedlog Europske komisije o embargu na rusku naftu, koji bi, kažu analitičari, dodatno zaoštrio stanje na tržištu i promijenio trgovinske tokove. Glasanje o prijedlogu koji moraju poduprijeti sve članice Europske unije odgođeno je zbog žestokog protivljenja Mađarske.

Opskrba je izazivala zabrinutost i prije ruske invazije na Ukrajinu, a proizvođači su među razlozima isticali neadekvatna ulaganja. Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata naglasio je u utorak taj problem.

Investitori će pozorno proučiti i podatke o inflaciji u SAD-u u potrazi za mogućim poticajima za eventualne agresivnije poteze središnje banke u borbi protiv visoke inflacije.

Očekuju i podatke vlade u Washingtonu o zalihama u prošlom tjednu. Analitičari očekuju da će izvješće ministarstva energetike pokazati mali pad zaliha sirove nafte. Jučerašnje izvješće Američkog instituta za naftu pokazalo je da su zalihe porasle.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u