Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

USK: Povećana proizvodnja mlijeka, mesa i plasteničkih proizvoda


Resorni ministar Sulejman Kulenović, po struci veterinar, u izjavi Feni podsjeća kako je po dolasku na tu poziciju zatekao fakture stare i po pet godina, koje nisu bile plaćene te da poticaji za poljoprivredne proizvođače su tada iznosili 3.200.000 KM, dok su tokom četverogodišnjeg mandata uvećani za tri puta.

Tako je u Ministarstvu poljoprivrede USK za iduću godinu kroz budžet planirano da poticaji budu 10 miliona KM što toj grani otvara mogućnosti razvoja i nove perspektive.

“Poljoprivredni proizvođači sada poticaje dobivaju na vrijeme. Tako ako se radi o proljetnoj sjetvi, sredstva se dobiju već u aprilu, eventualno u maju a nekada se to isplaćivalo u augustu ili septembru. Mi smo finansijama već dostavili sve što je potrebno za isplatu poticaja za plasteničku proizvodnju i mislim da je isplata već krenula. I to se nekada isplaćivalo tek iduće godine u martu. Poslali smo i naloge za isplatu poticaja pčelarima”, kaže ministar Kulenović.

Naglašava kako su tokom njegova mandata povećani proizvodnja mlijeka i steonih junica. Ranije to je bilo 500-600 komada, a za prošlu godinu taj broj iznosio je više od 1.700 grla. Ove godine će biti još veći broj, najavljuje ministar Kulenović, tako da će u tom periodu poljoprivrednici biti u mogućnosti da sami proizvedu podmladak za obnovu svojih farmi.

Kulenović ističe kako je ove godine povećana i plastenička proizvodnja za 15-20 posto, za što su planirali pola miliona KM.

“Proizvodnja riblje mlađi i ribe je također povećana i ono što mene posebno raduje, povećana je proizvodnja maline i jagodičastog voća čiji je pad krenuo 2016. godine. Mi pokušavamo to zaustaviti i ako u tome uspijemo, mislim da smo ostvarili veliki uspjeh”, navodi Kulenović.

Generalno gledajući u Unsko-sanskom kantonu sva proizvodnja je uvećana. U ovom dijelu Federacije BiH postoje uslovi da se izgradi još ribnjaka na rijekama Uni i Sani. Riba je grana proizvodnje koja ima perspektivu i budućnost.

“Povećali smo i proizvodnju jagnjati koja ranije nije bila zastupljena, a uveli smo i poticaj za proizvodnju jaja i koka nosilja. Sve smo to uradili kroz razgovor sa proizvođačima, tako da politika nije odlučivala koliko će se i kako sredstava davati u poticaje. Razgovarali smo sa svim udruženjima poljoprivrednih proizvođača i vidjeli njihove potrebe i zahtjeve, te shodno tome planirali sredstva za poticaj”, kaže Kulenović.

Ideja je bila da Ministarstvo poljoprivrede USK-a krene u spoj turizma i domaće proizvodnje. Ali je krajem 2019. godine krenula pandemija koronavirusa i turizam je bio zaustavljen.

“Dogovorili smo sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) da napravimo strategiju razvoja poljoprivrede USK-a za naredni period. Oni će to finansirati tako što će angažirati stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu a mi ćemo na raspolaganje dati stručnjake iz Ministarstva, općina i iz reda poljoprivrednih proizvođača”, otkriva ministar Kulenović.

Strategija bi trebala biti gotova do kraja godine, a u januaru iduće godine bi trebala biti usvojena. Tako bi Unsko-sanski kanton dobio vlastitu strategiju razvoja poljoprivrede za period od pet godina.

Business Magazine