Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina

[ad_1]

U julu su u usporedbi s prethodnim mjesecom potrošačke cijene zabilježile nulti rast jer su 4,6 posto jeftinija energija i 7,7 posto jeftiniji benzin neutralizirali mjesečni rast cijena hrane od 1,1 posto i režijske troškove stanovanja od 0,5 posto, prenosi CNBC.

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dow Jones predviđali su rast inflacije u julu od 8,7 posto na godišnjoj i 0,2 posto na mjesečnoj razini.

Temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene hrane i energije, na godišnjoj je razini porasla za 5,9 posto, a u odnosu na juni za 0,3 posto.

Iako su podaci o inflaciji niži od očekivanih, inflatorni su pritisci i dalje jaki.

Cijene hrane su u odnosu na srpanj prošle godine porasle za 10,9 posto, što je najbrže od maja 1979. Struja je na mjesečnoj razini poskupila za 1,6 posto, a na godišnjoj za 15,2 posto. Ukupan indeks cijena energenata viši je za 32,9 posto nego prije godinu dana.

Rabljena vozila pojeftinila su za 0,4 posto na mjesečnoj razini, odjeća za 0,1 posto, dok su cijene prijevoza niže za 0,5 posto, zbog pada cijena aviokarata za 1,8 posto mjesečno, odnosno za 7,8 posto u odnosu na srpanj 2021. godine.

Režijski troškovi stanovanja, koji čine oko jednu trećinu pondera CPI-a, nastavili su rasti, uz godišnji porast od 5,7 posto.

Nakon izvješća o inflaciji, tržišni sudionici promijenili su svoje procjene povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi, dajući sada veće izglede za povećanje manje od 0,5 postotnih bodova.

Business Magazine