Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

VELIKE EKONOMSKE UŠTEDE I SMANJENJE EMISIJA CO2


Delegacija Svjetske banke jučer i danas, obišla je  objekte Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu i JU Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta u Zenici, na kojima su implementirane mjere energijske efikasnosti. Ove aktivnosti dio su projekta „Energetska efikasnost BiH“ (BEEP) kojeg sprovodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a koji se finansira iz kredita Svjetske banke.

 

Ova posjeta dio je naših redovnih aktivnosti, s ciljem kontinuiranog praćenja implementacije mjera energetske efikasnosti na objektima javne namjene koji su dio projekta BEEP. Možemo reći da su radovi uspješno realizovani i vjerujemo da će se ovaj projekat u buduće moći još unaprijediti. Drago nam je da će studenti imati adekvatan prostor koji će ih vjerujemo poticati na rad, učenje i postizanje boljih rezultata“, kazao je Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

 

Implementacija mjera energijske efikasnosti u javnim objektima počela je 2016. godine, a do kraja 2020. godine je, u obnovu 55 objekata zdravstvenih, obrazovnih i drugih institucija, uloženo 25.088.140,12 KM (sa PDV-om). Procijenjene godišnje uštede iznose 3.039.828 KM (sa PDV-om), a emisija CO2 smanjena je za 4.564 tone godišnje.

 

„BiH je prepoznala značaj energijske efikasnosti, te je s ciljem ostvarenja ekonomske održivosti pristupila dodatnom financiranju za projekat „Energetske efikasnosti za BiH (AF BEEP) iz kreditnih sredstava Svjetske banke. AF BEEP je projekat od iznimne važnosti u cjelokupnom procesu pridruživanja BiH Europskoj uniji. U drugoj fazi AF BEEP-a planirano je implementiranje mjera energijske efikasnosti na 40 objekata, od čega je do sada obnovljeno njih 25“, kazao je Josip Martić, ministar prostornog uređenja FBiH.

 

Ukupna vrijednost izvedenih radova na JU Metalurško-tehnološkom fakultetu univerziteta u Zenici iznosila je 1.228.476,43 KM. Na ovom objektu izvršene su mjere termoizolacije vanjskih zidova i krova, zamjena vanjske stolarije/bravarije, djelimično je promijenjena rasvjeta i ugrađeni su termostatski ventili, te je zamijenjena toplotna podstanica. Ovim radovima je ušteđeno ukupno 613.473  kWh/god toplotne energije.

 

 

Ovo su do sada najveća ulaganja izdvojena za radove na zgradi Metalurško-tehnološkog fakulteta. Osim što ćemo postići velike uštede i smanjiti emisiju CO2, stvorili smo odlične uslove za studente i njihove profesore, što će svakako doprinijeti i kvaliteti odvijanja nastavnog procesa“, istakao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić.

 

Ulaganjima i radovima u okviru projekta „Energetska efikasnost u BiH“ (BEEP) zadovoljni su i u Policijskoj akademiji FMUP-a. Prema procjeni stručnjaka u ovoj zgradi će također biti smanjena potrošnja energije, kao i emisija CO2 gasova, a na godišnjem nivou to će iznositi do 425,3 t/CO2. U ovaj objekat se investiralo 944.207,97 KM, a procijenjena ušteda energije nakon realizacije, na godišnjem nivou, iznosi 2.214.841 kWh/god.

 

„Mi u Policijskoj akademiji FMUP-a smo zadovoljni urađenim. Urađena je termoizolacija fasadnih zidova, zamijenjena je postojeća stolarija i/ili bravarija, urađena je termoizolacija krova i stropa, ugradili su se dinamički termostatski ventili, izvršila se i djelomična zamjena rasvjetnih tijela, a ugradnjom kalorimetra, senzora temperature i vlažnosti imamo priliku pratiti uštede koje su i više nego očigledne“, smatra Damir Vejo, direktor Akademije.

Posjeta je završena razgovorom o načinima unapređenja realizacije samog projekta, koji bi u budućem periodu olakšao cjelokupan proces implementacije mjera energijske efikasnosti, kako za korisnike objekata, tako i za izvođače radova.

 

Investicije u energijsku efikasnost će smanjiti potrošnju energije u odabranim objektima javnog sektora i pokazati ekonomsku održivost unapređenja energijske efikasnosti, uključujući smanjenje tekućih troškova za energiju i s njima povezanih javnih rashoda.

 

Business Magazine