Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Za unapređenje privrede u FBiH povoljni krediti u iznosu od 9,6 miliona KM


Vlada FBiH je usvojila Program utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2022. godinu, u iznosu od oko 9.660.000 KM.

Osnovni cilj Programa je, kako je obrazloženo, unapređenje i razvoj privrede FBiH, stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, kroz realizaciju usvojenih strateških i primarnih dokumenata. Jedan od ciljeva je poticanje privrednika na ulaganje u materijalnu imovinu u svrhu modernizacije i proširenja postojećih proizvodnih  kapaciteta, kao i osnivanje novih proizvodnih pogona i poslovnih jedinica, uz uslov zadržavanja ili povećanja broja zaposlenih.

Očekivani efekti su rast broja novozaposlenih, produktivnosti radne snage i indeksa industrijske proizvodnje, povećanje proizvodnih kapaciteta, uvođenje novih naprednijih i unapređenje postojećih tehnologija i tehnoloških postupaka, razvoj novih proizvoda, proizvodnih procesa ili usluga s većom dodanom vrijednosti, te povećanje konkurentnosti i porast prometa.

Sredstva će biti dodjeljivana kompanijama iz metalne, elektro i automobilske industrije, zatim industrije građevinskog materijala i nemetala, drvne, papirne i grafičke industrije, proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće, kao i hemijske i farmaceutske, te industrije gume i plastike.

Korisnici sredstava mogu biti privredna društva iz ovih sektora sa sjedištem u FBiH, a moraju biti registrovana najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva za dodjelu sredstava po Programu.

Sredstva su kreditnog karaktera, sa odgodom plaćanja do 12 mjeseci, te godišnjom kamatnom stopom u visini od 0,5 posto. Dodijeljena sredstva korisnici vraćaju u minimalno 24, a maksimalno u 60 jednakih mjesečnih anuiteta. Najniži iznos kreditnih sredstava koji se dodjeljuje privrednim društvima iznositi 100.000 KM KM, a najviši 900.000 KM.

Program traje do utroška sredstava, odnosno do dana usvajanja Budžeta FBiH za 2023. godinu, a najkasnike do kraja fiskalne godine. Sredstva se dodjeljuju na osnovu raspisanog Javnog poziva u kojem će se definisati uslovi za prijavu, kriteriji za dodjelu sredstava, način razmatranja prijava, kao i spisak potrebne dokumentacije koja se mora priložiti uz zahtjev za dodjelu sredstava.

Business Magazine