Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Započela prva cjelovita obuka u BiH novih kontrolora zračnog prometa, uskoro i otvaranje vlastitog centra za obuku

[ad_1]

Ovo je prvi put da se cjelokupna obuka kontrolora zračnog prometa provodi u Bosni i Hercegovini i to zahvaljujući korištenju najsuvremenijih prijenosnih simulatora za obuku, koji uz korištenje internetske veze omogućavaju  provođenje obuke na bilo kojoj lokaciji, uz potpuno njeno prilagođavanje operativnom okruženju i zračnom prostoru jedinica kontrole letenja na koju se odnose.

Kako ističe direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) Davorin Primorac, obuka se provodi na osnovu ugovora koji je BHANSA zaključila sa danskom trening organizacijom GATE Aviation Training.

“U Mostaru su instalirana tri prijenosna simulatora na kojima će se obučavati 14 kandidata za oblasne, devet kandidata za prilazne proceduralne i aerodromske kontrolore zračnog prometa i dva kandidata samo za aerodromske kontrolore zračnog prometa. Osim toga na istim simulatorima će se provoditi i obuka osvježenja znanja za postojeća 73 kontrolora koji trenutno rade na aerodromima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli. Praktični dio obuke za kontrolore zračnog prometa će provoditi instruktori GATE Aviation Traininga zajedno sa instruktorima BHANSA-e, što će omogućiti razmjenu znanja i dobre prakse, uz osiguranje najviših standarda kvalitete i sigurnosti”, ističe Primorac.

Istovremeno s obukom kontrolora zračnog prometa, BHANSA je, također uz podršku organizacije GATE Aviation Training, započela i proces uspostave i certifikacije vlastite organizacije za osnovno osposobljavanje.

“Za razliku od dosadašnjeg načina osnovnog osposobljavanja u trening centrima u inozemstvu, BHANSA će, nakon certifikacije biti u mogućnosti samostalno provoditi sve faze obuke kontrolora zračnog prometa, što će omogućiti efikasno upravljanje resursima i minimizirati rizik nedostatka obučenih kontrolora zbog masovnog odliva na sve otvorenije svjetsko tržište. Uspostavom vlastite trening organizacije u potpunosti će se smanjiti ovisnost procesa obuke od eksternih pružatelja usluga, a BHANSA će biti u mogućnosti ostvariti i dodatne prihode pružanjem usluga obuke kontrolora zračnog prometa za potrebe globalnog tržišta”, navodi Primorac dodajući kako ovaj jedinstveni projekt predstavlja veoma važan iskorak u unaprjeđenju poslovanja, jer će omogućiti ne samo efikasno upravljanje procesom obuke kontrolora zračnog prometa, nego će stvoriti i nove poslovne prilike za rast i širenje  BHANSA-e.

Ovaj uspješni projekat BHANSA-e dodatno dobija na važnosti ako se zna da u cijeloj Europi vlada deficit stručnih kadrova u oblasti kontrole zračnog prometa.

Business Magazine