Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

3 NAPITKA GOMILAJU KILOGRAME I STVARAJU NADUTOST: Svi prave ovu grešku, PA BUDU JOŠ DEBLJI

Prilikom procesa mršavljenja, mnogi stavljaju fokus isključivo na hranu, zanemarujući piće. Međutim, određena pića mogu znatno da doprinesu višku kilogrma, kao i problemima kao što su grčevi i nadutost. Svakako najsigurnija varijanta jeste voda, čija konzumacija se preporučuje u što većim količinama, posebno u letnjim danima.

Ako često patite od upala, važno je da iz svog menija izbacite određena pića koja većina nas konzumira, kažu dijetetičari i stručnjaci za fitnes Sara Četfild i Dana Elis Hanes.

Gazirana pića

Ako često pijete gazirana i slatka pića, možda će vam njihovo izbacivanje teško pasti. Zato Hanes predlaže da ih za početak zamijenite kombučom, jer je to protivupalna opcija bogata probioticima.

– Probiotici i antioksidansi u kombuči pomažu u promociji digestivnog zdravlja. Takođe se smatra da kombuča može usporiti varenje ugljenih hidrata, verovatno zbog antiinflamatornih efekata koje ima na digestivni trakt – rekla je ona.

Energetska pića

Dobro je poznato da energetska pića sadrže stimulativna jedinjenja, kao i dodati šećer i boje koji mogu biti štetni za naše zdravlje. Ta vještačka jedinjenja mogu biti krivac za hronične upale.

– Energetska pića sadrže prerađene šećere i vještačke zaslađivače koji povećavaju rizik od upala i odlažu proces mršavljenja. Ako vam je potrebna doza kofeina, bolja opcija je obična crna kafa bez kalorija ili sok od cijeđenog voća – ističe Hanes.

Zašećereni čaj

Na kraju, zašećereni čaj ukusna je poslastica ako se pije s vremena na vreme, ali treba izbegavati piti ga svakodnevno. Četfild naglašava da konzumiranje čajeva sa šećerom može uzrokovati gojenje, prenosi Index.

– Takva pića su najopasnija jer ih ne smatramo kaloričnima, što jesu. To može dovesti do većeg unosa kalorija i promjena u metabolizmu masti. Umjesto zašećerenog čaja, popijte nezaslađeni čaj – predložila je.