Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

4 razlike između razmažene i srećne djece

To je period kada dijete počinje usvajati određene vrijednosti, sposobnosti i vještine. 1. Potrebe i vještine; Razmaženo dijete će konstantno zahtjevati da se ispune neke njegove potrebe, a ako ne budu zadovoljene, ono će praviti scene i bjesniti.

Nasuprot njega, srećno dijete brzo uči vrijednost stvari i potreba. 2. Razvoj skale vrijednosti; Razmaženo dijete ima vrlo ograničenu skalu vrijednosti, koja obično odgovara principu “što više imam, to više vrijedim.” Za sretno dijete posjedovanje nije toliko važno.

Ne trebaju mu predmeti ili igračke da bi se osjećao dobro, dovoljni su ljubav i razumijevanje. 3. Razvoj ličnosti; Razmaženo dijete obično razvija karakter koji teži frustraciji i tiraniji od ranih godina. Srećno dijete razvija alate koji ga štite od frustracija, strategije za postizanje onoga što želi za sebe i način da bude manje ovisan,piše Infpult

4. Nivo razumijevanja; Između sretnog i razmaženog djeteta uvijek postoji drugačija sposobnost razumijevanja svijeta. Ako dijete ima sve što želi, ne treba se osvrtati oko sebe i gubi sposobnost traženja odgovora i razvoja. Razmaženo dijete koje odmah sve dobije će pokazati manje interesovanje za svoje okruženje i neće ga zanimati učenje i razumijevanje onoga što se oko njega događa.

Srećno dijete odrasta u okruženju u kojem ima razumijevanja, u kojem može razvijati svoju radoznalost te upoznavati i otkrivati svijet u kojem živi. Ne radi se o tome da djetetu pružite sve što želi, već o tome da ga naučite kako to dobiti u toplom i ljubaznom okruženju koje uvažava njegove potrebe.