Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

7 SIMPTOMA PODMUKLE BOLESTI OD KOJE JE UMRO LAUŠEVIĆ: Doktorica apeluje. Tako brzo napreduje da nema vremena ni da se primi terapija

Karcinom pluća je među četiri najčešća maligna tumora, ispred karcinoma debelog crijeva, dojke kod žena i prostate kod muškaraca.

– Najčešće je tako kad je u pitanju najmaligniji oblik karcinoma pluća. On se zove mikrocelularni, sitnoćelijski, koji je ponekad mali, ali kad se ustanovi, pacijent najčešće već ima metastaze. On toliko brzo napreduje da prosto nema vremena ni da se primi terapija – objašnjava prim. dr sci. med. Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog.

Ovo su najčešći simptomi, ali postoji i jedan atipičan

Simptomi i znaci raka pluća zavise od mjesta gde je tumor nastao, njegove proširenosti i, eventualnog, prisustva metastaza. Rak pluća se obično otkriva u odmakloj fazi bolesti, najčešće pri rutinskim sistematskim pregledima.

Problem je što, kaže naša sagovornica, simtomi koji mogu da ukažu na prisustvo raka pluća nisu specifični samo za tu bolest već se mogu javljati i kod drugih bolesti pluća.

– Simptomi koji bude sumnju na rak pluća su kašalj, iskašljavanje, krv u ispljuvku, osjećaj otežanog disanja, bolovi u grudima, promuklost, umor… Jedan od simptoma može biti i bol u ramenu (tzv. pankoast tumor). Kada se javi bol u ramenu, ljudi najčešće i ne pomišljaju na karcinom pluća, već izgube dragocjeno vrijeme idući na fizikalnu terapiju.

Mikrocelularni karcinom je najagresivniji

Tri su vrste raka pluća, u zavisnosti od ćelija koje se maligno menjaju, adenokarcinom, karcinom skvamoznih ćelija i mikrocelularni karcinom pluća. Druga podela raka pluća jeste na mikrocelularni i nemikrocelularni karcinom pluća.

– Ove vrste raka rastu i šire se na različite načine i imaju različite mogućnosti lečenja. Mikrocelularni karcinom je najagresivnija i najbrže rastuća vrsta karcinoma pluća s velikim malignim potencijalom i jako brzim metastaziranjem u okolne i udaljene organe i tkiva. Nemikrocelularni karcinomi, kojima pripadaju adenokarcinom i planocelularni karcinom, kao i neke od kombinacija ove dvije grupe, mogu po biološkom ponašanji biti manje agresivne – navodi doktorica.

Kako se postavlja dijagnoza

Detaljni podaci i klinički pregled su prvi koraci u postavljanju dijagnoze. Potom se radi obavezan rendgenski snimak pluća, na kome u slučaju raka postoje promjene u vidu zasjenčenja.

– Pluća treba snimiti kod svakog kašlja koji traje duže od dvije nedelje. Skener pluća, tzv. CT pluća, daje informacije o veličini, položaju i odnosu tumora s drugim organima. Uobičajeno se da se ovaj snimak radi sa kontrastom, a važan je podatak da li postoje uvećane limfne žlijezde. To sve pomaže da se procijeni stadijum bolesti.

Ako se sumnja na postojanje metastaza, rade se i skenerski pregledi glave i trbuha.

– Dijagnoza se postavlja i pregledom uzorka koji se dobija biopsijom pluća, biopsijom plućne maramice ili torakoskopijom, koja pripada grupi minimalno invazivnih hirurških procedura. Rade se i citološki pregledi ispljuvka, kao i laboratorijske analize, rutinske i na tumorske markere.

Najbolju prognozu imaju pacijenti koji mogu da se operišu

Po postavljanju dijagnoze određuje se stadijum bolesti.

– Nemikrocelularni karcinomi pluća stepenuju se od prvog do četvrtog stadijuma. Najbolju prognozu imaju pacijenti kod kojih tumor može da se operiše. Opsežnost operacija zavisi od njegove proširenosti, pa može da se odstrani dio pluća s rakom ili čak i cijelo plućno krilo. U liječenju se primijenjuju i citostatici, koji se daju u ciklusima, a jedna od metoda liječenja je i radioterapija ili zračenje – objašnjava prim. dr Tatjana Radosavljević i dodaje da pluća treba snimiti kod svakog kašlja koji traje duže od dvije nedjelje, a pušači poslije 35. godine treba jednom godišnje da snime pluća. prenosi novi