Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

AKO OVO PRIMIJETITE – ODMAH KOD LJEKARA: 6 pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva otkrilo prvi simptom koji su osjetili

Zatvor, dijareja i bol u stomaku mogu biti simptomi kolorektalnog karcinoma (raka debelog crijeva), ali i drugih stanja, uključujući Kronovu bolest, sindrom iritabilnog creva, pa čak i stomačni virus. Stoga se mnogi pitaju kada je vrijeme da posjete ljekara.

“Uvijek kada simptomi traju duže od dvije nedjelje, oni su razlog za zabrinutost. Posebno ako su praćeni bolom u stomaku, krvavom stolicom ili nenamjernim gubitkom težine”, kaže gastroenterolog Dejvid Ričards.

Šestoro pacijenata koji su imali rak debelog crijeva podijelilo je simptome koji su bili znak za uzbunu.

Krv u stolici

“Imao sam krvavu stolicu, promjene u crijevima i bolove u stomaku mjesecima”, rekao je dr Anatole Karpovs, pedijatar iz Lejk Čarlsa u Luizijani, kome je rak debelog crijeva dijagnostikovan 2013.

“Ali kao 37-godišnji ljekar sa praksom i dinamičnim porodičnim životom, nisam imao vremena da budem bolestan, pa sam svoje simptome objašnjavao nekim drugim razlozima ili ih minimizirao. Tek kasnije, kada su postali dovoljno uporni da više nisam mogao da ih ignorišem, konačno sam potražio liječenje”, dodao je.

Robert Haris je imao 76 godina kada mu je početkom 2019. dijagnostikovan kolorektalni karcinom.

“Počeo sam da imam tamnu stolicu i malo bolove u donjem dijelu stomaka, pa sam pozvao porodičnu ljekarku”, objašnjava penzionisani vojni veteran i menadžer u gasnoj industriji.

“Mislila je da je možda moje sleijpo crevo, jer me je boljelo sa desne strane, pa me je odvela na pregled. Ali onda je uradila digitalni pregled i rekla da ima krvi u mojoj stolici”, objasnio je.

Dijareja

Kortni Neš, koja je imala 35 godina kada joj je postavljena dijagnoza, više od 20 godina se nosila s hroničnom dijarejom, čestim bolovima u stomaku i drugim problemima sa varenjem zbog ulceroznog kolitisa (zapaljenska bolest crijeva).

“Ali nakon rođenja moje druge kćerke 2011. godine, moji simptomi su se drastično pojačali. Počela sam da gubim težinu, da gubim kosu, pa čak i da krvarim povremeno”, rekla je ona.

Zatvor ili problemi sa pražnjenjem crijeva

“Počeo sam da imam problema s odlaskom u toalet u jesen 2015. Zatvor je trajao dvije ili tri nedjelje, pa sam pokušao sam da se liječim. Mislio sam da ako budem jeo manje masne hrane to će jednostavno proći. Ali jednog dana sam dobio tako jake bolove u stomaku da sam morao da napustim posao i odem u kliniku za hitnu njegu”, prisjeća se Džon Kenedi, tada 48-godišnji fabrički radnik iz Indijane.

“Uvijek sam imala konstipaciju”, kaže Abigejl Pardo, koja je tek bila završila srednju školu kada joj je dijagnostikovan kolorektalni rak 2013, i nastavlja:

“Dakle, taj simptom mi se nije činio toliko čudnim. Ali nekoliko mjeseci kasnije, počela sam da gubim dah čak i nakon najmanje aktivnosti, i kad god bih podigla nešto teško, odmah bih poslije toga povratila. Porodica mi je govorila da izgledam veoma blijedo. Na kraju sam otišla kod doktora.”

Neobjašnjivi i neočekivani gubitak težine

“Većina ljudi postane malo teža tokom praznika”, kaže dr Kenet Rolston, penzionisani specijalista za zarazne bolesti, koji je imao 66 godina kada mu je postavljena dijagnoza.

“Ali do početka 2017. stalno sam gubio na težini oko četiri mjeseca. Ne zato što sam hteo. Takođe sam osjećao umor”, rekao je on, prenosi “Nova.rs“.

Kenet je konačno zakazao sastanak nakon što ga je žena jedne noći pogledala preko stola i rekla: “Bukvalno se topiš pred mojim očima. Šta će biti potrebno da te natjera da odeš kod doktora?”

Još neki simptomi

Simptomi kolorektalnog karcinoma kao što su dijareja, zatvor, nadimanje i umor su uobičajeni i dovoljno nespecifični jer mogu biti uzrokovani i brojnim drugim zdravstvenim stanjima, ali MD Anderson Cancer Center navodi da obavezno treba pozvati ljekara ako se javi jedan ili više sljedećih “simptoma alarma”:

Rektalno krvarenje

Stolica koja je crna i/ili rastresita i lijepljiva ili katranasta

Neobično jak umor (ometa vašu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti)

Loša krvna slika

Nenamjerni gubitak težine

Nedostatak gvožđa, anemija.