Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Ako prerano osijedite, ne mora da znači da je do genetike! Ova 4 stanja ukazuju da nešto nije u redu

S godinama, kako starimo, pigmentne ćelije, koje našoj kosi daju boju, polako izumiru. To znači da kada naša kosa poraste, više neće sadržati toliko boje, već će polako poprimati sivkastu ili bijelu, piše Mondo.

Iako je to prirodni proces, ipak u nekim slučajevima, iznenadna pojava sijede kose može biti znak određenog zdravstvenog stanja. Ovo su neki od njih:

1. Nedostatak vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 jedan je od najčešćih uzroka prerane sijede kose.Studije su otkrile da uzimanje suplemenata B12 smanjuje visoke nivoe homocisteina, što može da dovede do gubitka kose, i sprečava prerano sijedenje kose. Vitamin, koji se nalazi u mesu, ribi i mleku, takođe pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, neophodnih za rast i zdravlje kose.

2. Neurofibromatoza

Neurofibromatoza je stanje koje uzrokuje pojavu tumorskih promjena na koži, organima nervnog sistema i brojnim drugim organima, naročito na oku. Uzrokuje ga genetska mutacija određenih gena i može biti nasljedna od roditelja ili se javiti u ranom razvoju pacijenta. Trenutno ne postoji prevencija ili lijek, ali tumori obično nisu kancerozni. Ljudi sa ovom bolešću imaju tamne mrlje različitih veličina i oblika po cijelom tijelu, a neki primjećuju i promjenu boje kose.

3. Bolesti štitne žlijezde

Hormonske promjene uzrokovane problemom sa radom štitne žlijezde, kao što je hipertireoza ili hipotireoza, takođe mogu biti odgovorne za prerano sijedu kosu. Zdravlje vaše štitne žlijezde takođe može uticati na boju vaše kose. Pretjerano aktivna ili neaktivna štitna žlijezda može da dovede do toga da vaše tijelo proizvodi manje melanina.

4. Alopecija

Autoimuna bolest, gdje tijelo napada samo sebe, takođe može da izazove preranu bijelu kosu. U slučaju alopecije, imuni sistem može da napadne kosu i da izazove gubitak pigmenta. Najčešći simptom su mrlje, odnosno, pečati na koži glave, a podjednako su pogođeni i muškarci i žene.