Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

ČEKAONICE BOLNICA PUNE ZBOG NAGLIH PROMJENA VREMENA: Dr Nada Macura upozorila, oni su u najvećoj opasnosti

“Promjena temperature od više stepeni u kratkom vremenskom periodu ne ostavlja organizmu dovoljno vremena da se adaptira na nove okolnosti. Najviše problema imaće bolesnici sa lošom moždanom cirkulacijom i hipertenzičari koji će zbog kolebanja temperature imati problema sa pritiskom”, ističe dr Nada Macura, kardiolog.

Po njenim riječima, asmatičari reaguju dva-tri dana prije nego što dođe do nagle promjene temperature, dok se kod meteoropata mogu se javiti glavobolje, vrtoglavice ili problemi sa spavanjem.

Zahlađenje nepovoljno utiče i na hronične bolesnike sa disajnim problemima i bolestima srca, a reumatičarima donosi i bolove u zglobovima. Naime, sa ovim blagim zahlađenjem, atmosferski pritisak pada što stvara pritisak na tečnost odgovornu za podmazivanje i normalno funkcionisanje zglobova. Pritisak unutar zglobova raste i to uzrokuje bolove.

Centar Svetske zdravstvene organizacije u Milanu opisao je prosečnog meteoropatu kao ženu koja ima povišen krvni pritisak, iako brine o svom zdravlju, koja teško kontroliše osećanja i ne voli zimu. Preosjetljivost na vremenske prilike pokazuje svaka peta osoba od 20 godina, svaka treća od 40 i svaka druga poslije 60. Inače, dvije trećine meteoropata su žene.