Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Da li je OPASNO po zdravlje pojesti PROKLIJALI krompir?

Često se desi da kupimo krompir, pa ne potrošimo sve odjednom, nego nekoliko komada ostane. Onda krompir proklija, pa s epostavi pitanje može li se jesti.

Krompir sadrži dvije vrste glikoalkaloida, koji su prirodni toksini, zvani solanin i chaconin. Izlaganje svijetlosti uveliko povećava stvaranje hlorofila i glikoalkaloida. Hlorofil je odgovoran za zelenu boju mnogih biljaka i nije otrovan. Međutim, zelenilo hlorofila je marker koji vam može dati do znanja da bi mogao postojati višak glikoalkaloida, piše National Capital Poison Centar, a prenosi N1.

Cijela biljka krompira sadrži glikoalkaloide, ali najveću koncentraciju nalazimo u listovima, cvijetovima, zelenoj kori i klicama. Najniža koncentracija nalazi se u telu krumpira. Toksičnost se povećava fizičkim povredama biljke, niskom temperaturom skladištenja i skladištenjem na jakom svijetlu. Obrada krompira pečenjem, kuhanjem, prženjem i obradom u mikrotalasnoj pećnici ne eliminiše glikoalkaloide. Međutim, uklanjanje kore prije kuvanja može smanjiti sadržaj glikoalkaloida u sirovom krompiru.

I solanin i chaconin uzrokuju toksičnost putem poremećaja ćelija što dovodi do gastrointestinalnih simptoma kao što su povraćanje, bolovi u stomaku i proliv. Neki ljudi takođe mogu osjetiti glavobolju, crvenilo, smetenost i groznicu. Bilo je nekoliko slučajeva smrti od jedenja otrovnog krompira. Početak simptoma obično je u nekoliko sati, ali može biti odložen i do jednog dana.

Većina pacijenata s blagim simptomima može ostati kod kuće. Ako su simptomi ozbiljni i dugotrajni, možda će biti potrebna ljekarska pomoć.

Toksičnost glikoalkaloida iz krompira može se svesti na najmanju moguću mjeru ako kupite krompira koliko vam je potrebno, a ne više, ako ga čuvate na hladnom i suhom mjestu i ako ga ljuštite prije pripreme. Nemojte skladištiti krompir i luk zajedno jer gasovi iz luka mogu ubrzati klijanje krompira. Savjet za izbjegavanje bilo koje vrste bolesti koje se prenose hranom odnosi se na krompir: ako ste u nedoumici, izbacite ga.