Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Da li je opasno prespavati s tamponom: Doktorica stavila tačku na dilemu

Svaka žena zna kako izgleda menstrualni ciklus, naročito ako je bolan. To je period kada najviše želimo da ga provedemo u širokoj odjeći, ne idemo nigdje i što više vremena provedemo ušuškane u krevetu. Činimo sve da zaboravimo na neprijatne grčeve i bolove, ali nije tajna da i dan-danas postoje dileme kada su “ženski problemi” u pitanju.

Mnoge žene više vole da koriste tampone umjesto uložaka i pitaju se da li sa njim mogu da prespavaju noć ili ne. Čak i ako se desi da neplanirano zaspite sa tamponom, sigurno ste ujutru sebi postavile ovo pitanje. Doktorka za žensko zdravlje Suzana Unsvort otkrila je šta struka misli o spavanju sa tamponom. Da li može da bude opasno ili ne?

“Sigurnosni savjet u vezi s tamponima je da mogu da se koriste najviše osam sati. Ako se koriste duže od osam sati, to povećava rizik od sindroma toksičnog šoka, ozbiljnog, ali rijetkog infekcijskog procesa koji uzrokuje septikemiju. Zato, ako provedete manje od osam sati noću u krevetu, možete da ih koristite”, objašnjava ona i priznaje da ipak nije pristalica takve prakse.

“Kao zdravstveni radnik, opšte bih savjetovala izbjegavanje spavanja s tamponom. Takođe savjetujem svim svojim pacijentkinjama da uvijek pažljivo biraju tampone. Žene bi trebalo da koristite isključivo tampone koji imaju najbolju moguću moć upijanja”, kaže doktorka. Kada su ulošci u pitanju, napominje, treba ih redovno mijenjati i nositi one koji su prikladni za jačinu menstrualnog krvarenja. Preporuka je da nemaju mirise i da su potpuno pamučni, piše Mondo.