Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Devet simptoma bolesti koji se vide na licu

Suha, perutava koža ili usne

Ovo je uobičajeni znak upozorenja na dehidraciju tijela. Također može ukazivati na ozbiljniji problem koji utječe na rad žlijezda znojnica, kao što je hipotireoza (obilježena nedovoljnom razinom hormona štitnjače) ili dijabetes, prenosi TheHealthy.

Višak dlaka na licu

Neželjene dlačice, osobito duž čeljusti, brade i gornje usne, mogle bi biti simptom sindroma policističnih jajnika, hormonske neravnoteže u kojoj su razine muških hormona povišene.

Mekane, žute mrlje na kapcima

Pacijenti s ovim lezijama ispunjenim kolesterolom mogu imati veći rizik od srčanih bolesti. Studija iz 2016. objavljena u časopisu Medical Principles and Practice otkrila je da ispitanici s ovakvim problemom imaju višu ukupnu razinu kolesterola, čime su izloženi velikom riziku od srčanih problema.

Podočnjaci i natečenost

Umorne oči mogle bi biti znak kronične alergije, koja širi krvne žile i uzrokuje njihovo curenje. Na osjetljivoj koži ispod očiju to stvara natečenost i izaziva tamnu ljubičasto-plavu nijansu.

Asimetrija lica

Ovo može biti jedan od prvih znakova moždanog udara, kaže Leana Wen, liječnica hitne pomoći na Sveučilištu George Washington. “Pacijenti će to često opisati ovako: Pogledao sam se u ogledalo i lice mi je izgledalo drugačije.” Također biste mogli primijetiti da vam je jedna strana lica utrnula ili se osjećati kao da se ne možete u potpunosti nasmiješiti.

Boja lica

Blijedo lice može biti znak anemije. Žuti ton može ukazivati na bolest jetre. Plavkasta nijansa usana ili ležišta noktiju može ukazivati na bolest srca ili pluća.

Osip i mrlje

Određeni probavni problemi mogu se pojaviti na koži. Skupine crvenih kvržica koje svrbe mogu ukazivati na celijakiju, autoimuni poremećaj u kojem tijelo reagira na gluten. Osip u obliku leptira na jagodicama i na vrhu nosa može biti znak lupusa, autoimune bolesti. Alergije i ekcemi te određene infekcije također mogu izazvati osip na licu.

Gubitak kose

Gubitak trepavica ili obrva može biti znak alopecije, autoimunog stanja koje napada folikule dlake.

Novi madeži

Većina madeža obično nisu razlog za brigu. Ali radi sigurnosti, sve nove izrasline ili madeže na koži treba provjeriti vaš dermatolog, prenosi N1.