Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Djeca trudnica koje piju kafu razlikuju se od djece onih koje ne piju… Evo i kako

Tako, recimo, mnoge trudnice nastoje da smanje kafu tokom trudnoće. Ispijanje kafe u trudnoći je nešto što nije pretjerano izučavano, posebno u prvom tromjesečju, kada neke žene i ne znaju da su trudne, dok se ne pojave očigledni simptomi.

Ipak, istraživanja koje je sproveo američki Nacionalni institut za zdravlje doveo u vezu pijenje kafe i visinu djeteta, pa je tako zaključeno da trudnice sa višim nivoom kofeina tokom prvog tromjesečja trudnoće rađale djecu koja su u prosjeku bila niža od onih čije su majke imale manje kofeina u krvi.

U okviru ove studije majkama su mjereni nivoi kofeina i paraksantina (nusproizvod kofeina) prikupljeni u prvom tromjesečju. Onda su upoređene visine i težine djece, piše Krstarica.

Razlika u visini djece bila je već očigledna do četvrte godine, a povećavala se do osme. Prosječna razlika iznosila je od 1,5 do 2,2 centimentra.

Logično objašnjenje za to bilo bi da kofein može da prolazi kroz placentu i stigne do fetusa, a niti placenta niti fetus ne proizvode enzime koji omogućavaju odraslim osobama da razlože kofein, što znači da će se kofein akumulirati u fetalnom tkivu. Nalazi istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu JAMA (Journal of the American Medical Assosiation).