Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

EVO KAKO SPRIJEČITI PUCANJE VRHOVA KOSE

Upotrebom odgovarajućih proizvoda i uvođenjem malih rituala njege kose u svoju beauty rutinu možete znatno smanjiti mogućnost listanja i pucanja kose.

Kao prvo, trebamo utvrditi zašto uopšte dolazi do pucanja vrhova? Dakle, popucali vrhovi su posljedica mnogih faktora: sunca, vjetra, topline, uređaja za oblikovanje te agresivnih šampona koji iscrpljuju kosu. Zato je vrhovima potrebna posebna dodatna njega.

Zaštita od toplote

Toplota od fena i uređaja za ravnanje kose mogu isušiti kosu i pojačati pucanje vrhova. Ako je moguće, pokušajte izbjeći te uređaje i uvijek nanijeti zaštitu od toplote prije nego što ih koristite. Čak i ako su vam vrhovi već oštećeni, možete im pomoći nanošenjem zaštite. Vremenom će se oporaviti.

Hranjivo ulje za kosu

Izbor hranjivih, hidratantnih ulja danas je izuzetno veliki. Među vrhovima prstiju protrljajte nekoliko kapi ulja i nježno ih umasirajte u vrhove kose kako ne bi još više pucali. Ponovite ovaj postupak svaki dan i vidjećete da će vam kosa biti itekako zahvalna.

Nježno češljanje

Četke sa širokim zucima olakšaće raščešljavanje te smanjiti mogućnost lomljena i ispadanja vlasi. Rezultat će biti gušća i sjajnija kosa bez ispucanih vrhova, pa se isplati kupiti kvalitetniju četku.

I jastuk je bitan

Uložite u svileni jastuk za spavanje. Njegova nježna površina manje oštećuje kosu od pamučnog ili platnenog jastuka. Takođe, možeš isplesti kosu kako bi izbjegla zapetljavanje tokom spavanja, piše Hayat.