Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Evo koliko vode treba svakodnevno da unosite u organizam

Osoba koja ima masu tijela 75kg u svom sastavu ima oko 45l vode, što znači da oko 2/3 čovjekove težine otpada na vodu. U mišiću je voda zastupljena sa 75 odsto, u moždanom tkivu oko 80 odsto u masnom oko 10 odsto.. Veća količina vode je unutar ćelija, a oko 1/4 je vanćelijska voda.

Ako pogledamo prošlogodišnje istraživanje o konzumiranju vode, odnosno tečnosti generalno u cijelom svijetu možemo zaključiti da Njemački građani unose najviše tečnosti u Evropi i to 2446ml, dok su na svijetu najbolje hidrirani u Indoneziji sa 2765ml. Sa druge strane najmanji unos tečnosti u Evropi imaju Francuzi sa 1570ml dok su ubjedljivo najlošije hidrirani građani Kine sa svega 1332ml tečnosti dnevno. Voda nije stvar prestiža, nije skupa i nedostupna zato svako mora biti odgovoran prema sebi i svom zdravlju konzumirajući neophodnu količinu tečnosti a to je oko 2600ml dnevno.

Unos tečnosti kod rekreativaca mora biti konstantan, pre treninga, za vreme treninga i nakon treninga. Ako se pre treninga ne uzme dovoljna količina tečnosti taj deficit se više ne može nadoknaditi, pogotovo ne konzumiranjem veće količine u toku treninga. Suština je da telo konstantno ima dovoljnu količinu vode.

Treninzi rekreativaca uglavnom traju od 60min-90min, da bi telo bilo adekvatno hidrirano u toku treninga potrebno je popiti od 560ml-1830ml što zavisi od inteziteta aktivnosti. Tu količinu treba konzumirati u određenim vremenskim razmacima, a ne odjednom. Vodu treba piti i ukoliko ne osetite žeđ, najbolje je na svakih 10 minuta uzeti po par gutljaja, time sigurno nećete dospeti u fazu dehidracije i bićete sigurni da ste uzeli dovoljno tečnosti.

Rehidracija je faza obnavljanja tečnosti, veoma bitna faza u kojoj zahvaljujući vodi ili nekom drugom piću za rehidraciju potpomažemo:

1. Nadoknadu izgubljene tečnosti

2. Nadoknadu izgubljenih ključnih elektrolia (Na, K)

3. Obnova rezervi ugljenih hidrata u mišićima (glikogen).

Temperatura vode koja se preporučuje za korišćenje je od +4C do +10C i leti a i zimi. Ukoliko imate za cilj redukciju telesnih masti znajte da konzumiranje hladnije vode pola sata pre obroka može ubrzati vaš metabolizam, ta voda ne sme biti hladnija od +4C. Ubrzavanje metabolizma se ostvaruje usled povećane aktivnosti simpatikusa i utroška energije potrebnoj za zagrevanje vode u digestivnom traktu, na dnevnom nivou to je oko 100kcal što svakako nije zanemarljivo ako gledate ukupnu godišnju potrošnju, piše Glas Srpske.