Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Evo zašto je kisik dobar za kožu: Usporava starenje

Prije svega kisik daje zdravu i lijepu kožu, ubrzava zacjeljenje i usporava starenje. To radi prirodno kad dođe u kontakt s licem i kožom putem krvotoka.

Što je više kisika u vašoj krvi, to se vaše tijelo više odmara. Iz tog razloga atletičari i doktori koriste hiperbarične komore: kad se poveća pritisak zraka, udišete više kisika, što povećava snabdjevanje tkiva kisikom.

Većina nas ne provodi vrijeme u hiperbaričnim komorama pa se postavlja pitanje: može li se kisik nanijeti na kožu topikalno ili putem hidratantnih krema? Postoji jasan dokaz da je moguće. Jedno istraživanje pokazalo je da je krema koja sadrži fosfolipid zasićen kisikom povećala količinu kisika u tkivu kože, smanjila pojavu finih linija i bora i povećala sadržaj vlage u koži.

Fosfolipid je organsko jedinjenje — u osnovi emulgator masnih kiselina — koje sadrži naše mikromehuriće kiseonika. Formira strukturu kada se nanese na vašu kožu i omogućava kiseoniku da difundira direktno u vašu kožu gdje ga vaše ćelije mogu apsorbirati.

Kisik je vitalan za gotovo svaki ćelijski proces – dakle, što više kisika to bolje.