Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

GINEKOLOG savjetuje KAKO POBOLJŠATI PLODNOST! Uz ove savjete neplodnost neće biti jedan od vaših problema!

Roditeljstvo je san nebrojenih pojedinaca i parova širom sveta. Međutim, začeće nije uvek jednostavno i mnogi se suočavaju s izazovima u želji da osnuju porodicu. Neplodnost je osetljivo, lično i često složeno pitanje koje pogađa milione ljudi širom sveta.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), oko 8-12% parova u svetu pati od neplodnosti.

Iako je naše društvo učinilo velike korake i promene otvorenim razgovorima o raznim osetljivim temama, poteškoće sa začećem još su uvek tabu tema. Ova stigma koja okružuje neplodnost može imati duboke i trajne učinke na pojedince i parove koji se suočavaju s izazovom začeća, dodajući emocionalnu težinu na to izazovno putovanje.

Budući roditelji trebaju donositi informisane odluke o svom reproduktivnom zdravlju. Stoga je prvi korak ka poboljšanju vaše plodnosti, promena načina života usmerena na zdravu ishranu, fizičku aktivnost i upravljanje stresom.ada razmišljate o trudnoći, važno je prioritizovati svoje zdravlje kako biste poboljšali svoje šanse za začeće i osigurali nastavak trudnoće. Prema dr. Suzana Ansvort ključni koraci za povećanje plodnosti su:

Ishrana
Ključni elementi zdrave ishrane pri pokušaju začeća su folna kiselina, vitamin B12 i omega-3 masne kiseline te celokupna zdrava ishrana (kao što je mediteranska ishrana). Pokazalo se da “nezdrava” ishrana – poput one bogate crvenim mesom, zasićenim mastima ili prerađenom hranom – smanjuje plodnost, kao i ishrana s visokim udelom šećera.

Zdrava, uravnotežena prehrana trebala bi osigurati većinu onoga što vam je potrebno. Međutim, preporučuje se da žene koje pokušavaju zatrudnjeti (čak i one koje aktivno ne koriste kontracepcijsku metodu) trebaju uzimati vitaminske dodatke prije začeća. To bi uključivalo preporučenu dozu folne kiseline (za koju je dobro dokumentirano da smanjuje rizik od određenih abnormalnosti fetalnog razvoja) bez previše konzumacije drugih potencijalno štetnih vitamina (kao što je vitamin A).Fizička aktivnost
Dokazano je da redovna, umerena fizička aktivnost poboljšava plodnost. Takođe pomaže u održavanju zdrave težine i smanjuje rizik od komplikacija u trudnoći poput preeklampsije ili gestacijskog dijabetesa. Pomaže održati tijelo jakim kako bi moglo podneti sve veće zahteve trudnoće. Dobro je i za mentalno zdravlje. Ne preporučuje se naporna fizička aktivnost jer može smanjiti plodnost. Previše fizičkog stresa može ometati ovulaciju, što može biti prirodni mehanizam tela koji pokazuje da će telo teško podneti trudnoću.

Ostali životni problemi
Težina, pušenje i konzumacija alkohola mogu značajno uticati na plodnost i smanjiti verovatnost začeća. Istraživanja pokazuju da je održavanje zdrave telesne težine ključno za reproduktivno zdravlje, jer i pretilost i nedovoljna telesna težina mogu poremetiti balans hormona i menstrualne cikluse, što dovodi do neredovne ovulacije i smanjene plodnosti.Rekreativni ili lekovi na recept
I rekreativni i lekovi na recept mogu značajno uticati na plodnost i razvoj fetusa. Određene materije, uključujući rekreacijske lekove, mogu poremetiti hormonsku ravnotežu i ometati reproduktivne procese, što dovodi do problema s plodnošću.

Lekovi na recept, uključujući neke antidepresive, antipsihotike i imunosupresive, takođe mogu uticati na plodnost. Iako učinci mogu varirati u zavisnosti od leka i individualnom odgovoru na lek, važno je da se oni koji planiraju postati roditelji posavetuju s doktorom o mogućim nuspojavama povezanim s plodnošću.

Za optimizaciju plodnosti nužno je dati prioritet zdravom načinu života, u suradnji sa Intiminom naglašava doktorka Ansvort. Pojedinci bi takođe trebali razgovarati s doktorom o svojoj istoriji bolesti, uključujući sve lekove ili rekreacijsku upotrebu lekova, pre pokušaja začeća. Traženje smernica od pružatelja zdravstvenih usluga može pomoći u rešavanju mogućih problema i istraživanju alternativnih načina lečenja ili prilagođavanju načina života kako bi se podstakla plodnost i osigurala najzdravija moguća trudnoća.