Lifestyle

Jeste li nekad probali ‘kureljaču’? Napravite brzu hercegovačku pitu bez jufke

Također, online se može pronaći nekoliko drugih verzija koje sadrže i luk i jaja, tako da jelo možete prilagoditi vlastitom ukusu i željama.

Sastojci:

4 veća krompira
200 grama fete ili nekog drugog sira za pitu
2 pune kašike kisele pavlake
20 grama maslaca, 200 gr brašna
još brašna za posipanje
so po potrebi (zavisi od sira)
ulje
Priprema:

Prvo je potrebno oguliti i skuhati krompir. Ocijedite skuhan krompir, pa dodajte pavlaku i maslac, izgnječite i promiješajte da se izjednači. Potom dodajte izgnječen sir i ponovo promiješajte.

Lagano dodajite brašno i miješajte varjačom ili rukom. Trebali biste dobiti tijesto koje će se odvajati od posude i mora biti mekano. U zavisnosti od vrste krompira, moguće da će nekome ko se odluči da radi pitu, trebati manja ili veća količina brašna od one koja je navedena.

U podmazanu tepsiju redajte dok ne potrošite tijesto. Budite pažljivi, jer je tijesto jako mekano. Lagano premažite uljem i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni otprilike 40 minuta.

Navedena smjesa je dovoljna za dvije manje tepsije, prečnika 26 cm. Kad pitu izvadite iz rerne, ostavite da “odmori” prije posluživanja,piše Radiosarajevo

Copyright © 2022 SVEvijesti | koje treba znati!

Exit mobile version