Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

KAD JE GLAVOBOLJA OPASNA? Simptomi koji pokazuju da je vrijeme za pregled kod specijalista

1. Glavobolja koja je pulsirajuća, oštra i ne smanjuje se upotrebom analgetika
Glavobolja koja je tupa, jaka i nesnosna te se ne smanjuje kad popijete tabletu protiv bolova može biti znak bolesti, gripe, migrene i drugih poremećaja koje je potrebno liječiti.

2. Glavobolja u samo jednom dijelu glave
Ako vas izražajno boli samo jedan dio glave, moguće je da se radi o posljedici neke upalne bolesti. Primjerice, ako imate upalu sinusa, možete osjetiti bol samo u prednjem dijelu glave, u čelu i očima.

3. Glavobolja kakvu inače niste imali, pojavila se naglo i iznimno je jaka
Ako niste skloni glavoboljama, a pojavila vam se naglo i oštro, svakako posjetite liječnika. On će utvrditi radi li se o nekom upalnom procesu, poremećaju u vratnoj kralježnici ili infekciji koja je uzrokovala neuobičajenu bol.

4. Glavobolja koju prate zbunjenost, pospanost i poremećaj ravnoteže
Osobe koje pate od migrene najčešće osjećaju i druge posljedice osim glavobolje. Ako je bol popraćena općom zbunjenosti, slabosti i imate osjećaj da odmah morate prileći, možda imate periodičnu glavobolju koju treba dijagnosticirati.

5. Glavobolja praćena mučninom, povraćanjem i malaksalošću
Mučnina je još jedna posljedica migrene, no može biti i pokazatelj bolesti ili upala. Liječnik će vam pretragama utvrditi uzrok glavobolje koja, praćena ovim drugim simptomima, može biti pokazatelj bolesti.

6. Glavobolja koja vam otežava svakodnevni život i mijenja vam raspoloženje
Ako vas duže ili jako boli glava, takvo stanje vam otežava život jer postajete razdražljivi, iscrpljeni, tužni i bezvoljni za uobičajene svakodnevne aktivnosti. Važno je reagirati i otići na pregled kako biste preuzeti kontrolu nad situacijom i svojim zdravljem. Moguće je da je riječ o vrlo izlječivim poremećajima u hormonima koje treba regulirati.

7. Glavobolja koju osjetite nakon ozljede glave
Ozljeda glave može nastupiti u svakodnevnim situacijama i važno je reagirati ako nakon takve ozljede osjetite bol, vrtoglavicu i mučninu. Naime, ako vam je primjerice nešto palo na glavu ili ste se udarili, možda imate blaži potres mozga. Zbog toga je bitno otići liječniku i opisati gdje ste se udarili te koje simptome osjećate od tada. Naizgled bezazlena situacija može biti opasna ako ne reagirate na signale koje vam šalje bol od udarca,piše Medico.hr

Dijagnoza kod specijalista ključna u uspješnom liječenju. Osim što smanjuje kvalitetu života, glavobolja može biti znak da bolujete od nečega ili da vam treba promjena u životnim navikama. Za uspješno liječenje glavobolje koja traje neko vrijeme, jaka je i ponavlja se, nužno je posjetiti liječnika specijalista koji će utvrditi trebaju li vam dodatne pretrage.