Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Kako zdravlju pomažu dodaci ishrani

Suplementi su namijenjeni ispravljanju određenih nedostataka u prehrani, održavanju odgovarajućeg unosa određenih hranjivih tvari ili potpori određenim fiziološkim funkcijama.

Oni nisu lijekovi i kao takvi ne mogu imati definirano farmakološko, imunološko ili metaboličko djelovanje. Ipak, često mogu, korišteni ispravno, poboljšati mnoga medicinska stanja.
Obavite testiranje

Potrebno je znati da dodaci ishrani nisu definirani kao proizvodi koji u potpunosti zamjenjuju prirodnu ishranu. To se posebno odnosi na svježe voće i povrće s obzirom na to da dijetetski suplementi ne predstavljaju jednostavnu kopiju namirnica. U tom smislu individualna analiza jelovnika svakog od nas ima veliki značaj u procjeni našeg nutritivnog statusa.

Ljudi se razlikuju u svojim potrebama za vitaminima i mineralima. Mnogi faktori mogu utjecati na različite ljudske potrebe za mikronutrijentima, kao i na to kako ih apsorbiramo i koristimo.

Ako sumnjate na višak ili nedostatak određenih mikronutrijenata, obavite testiranje razina u krvi kako biste bili sigurni u stvarno stanje, savjetuju stručnjaci.

Nakon eventualno ustanovljenog deficita, preporučuje se ciljana suplementacija u svrhu uklanjanja dijagnosticiranog nedostatka ili postizanja optimalnih razina određenog nutrijenta. Posavjetujte se sa stručnjacima oko biranja suplemenata, kada želite znati ometaju li vaše zdravstveno stanje, utječu li na apsorpciju lijekova koje koristite ili kakva je iskoristivost određenog mikronutrijenata iz proizvoda.
Hijerarhija važnosti

Zaključak je kako je unos većine nutrijenata neprocesiranom ili minimalno procesiranom hranom put kojem treba težiti. Osim zbog cjelokupnog zdravlja, i zbog apsorpcije određenih (mikro)nutrijenata i njihove međusobne interakcije kad su u neprocesiranom obliku.

Teško je pogriješiti s cjelovitom, neprerađenom hranom. prenosi Avaz