Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Koja količina jagoda dnevno je dobra za zdravlje

Formiranje slobodnih radikala je prirodan proces, međutim, pod uticajem štetnih faktora (stres, pušenje, višak ultraljubičastog zračenja, zagađenje vazduha, lekovi itd.), njihov broj se povećava i počinju da uništavaju zdrave ćelije tijela, izazivajući upalu, mutacije i prevremeno starenje. Zbog toga je veoma važno podržati svoje tijelo redovnim jedenjem hrane bogate antioksidansima.

Jagode sadrže antioksidante kao što su vitamin C (ima ga više nego u citrusima), vitamin E, beta-karoten, flavonoide: kempferol, kvercetin, luteolin i antocijanin, koji bobicama daje bogatu crvenu boju. Poznato je i da su jagode jedan od rijetkih izvora elaginske kiseline, koja smanjuje rizik od ćelija raka i štiti kožu od štetnog dejstva UV zraka.

Pored antioksidanata, baštenske jagode sadrže vitamine B (B1, B2, B7, B9), K, kao i minerale neophodne organizmu: kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, jod, fosfor i natrijum. Dokazano je da redovno konzumiranje jagoda usporava proces starenja mozga, sprečava razvoj makularne degeneracije mrežnjače i značajno smanjuje rizik od nastanka i razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Osim toga, jagode su odličan izvor vlakana, sadrže relativno malu količinu šećera i malo kalorija: oko 40 kcal na 100 g. Bobice imaju nizak glikemijski indeks, što znači da sprečava nakupljanje debeo.

Koliko jagoda možete pojesti dnevno?

Nutricionisti savjetuju da u svoju dnevnu ishranu uključite 3-5 porcija svježeg voća i bobica (jedna porcija je otprilike 120-150 grama). Ovo je standardna preporuka ako ste dobrog zdravlja. Ali u prisustvu problema sa gastrointestinalnim traktom, sa kršenjem regulacije šećera u krvi, potreban je oprezniji pristup ishrani.

Ako zdrava odrasla osoba može da pojede 500-700 grama jagoda dnevno, razbivši ovu količinu na nekoliko porcija, onda neko ko boluje od gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu ne treba da jede više od 200 g bobica dnevno. I ne treba ih konzumirati na prazan stomak, već poslije glavnog obroka.

Još jedan važan faktor od kojeg zavisi količina jagoda u ishrani je prisustvo alergija na hranu. Glavni alergen baštenskih jagoda je Fra a1, protein koji je odgovoran za crvijenu boju bobica. Međutim, ovaj alergen uništavaju digestivni enzimi i toplota. Zbog toga mala djeca počinju da uvode jagode u ishranu tek nakon toplotne obrade, a zatim u malim količinama, pišu Novosti.