Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Koliko orašastih plodova bi trebalo jesti

Ipak, mnogi ljudi nisu sasvim sigurni koliko bi dnevno trebalo da unose ovih namirnica u svoj organizam, zbog čega često znaju da ih konzumiraju premalo ili pak pretjerano.

Kako objašnjavaju nutricionisti, redovno uživanje u ovim zdravim grickalicama donosi mnogo dobrobiti, poput boljeg zdravlja srca i kariovaskularnog sistema, gubitka kilograma i održavanja idealne težine, regulacije šećera i stvaranja osjećaja sitosti, smanjenja holesterola u krvi i smanjenja upala u tijelu koje dovode do razvoja brojnih hroničnih bolesti.

Osim toga, istraživanja sprovedena o ovoj temi dokazuju kako redovno unošenje orašastih plodova takođe može da pomogne u prevenciji metaboličkog sindroma, ali i pomoći zdravlju našeg mozga i samim tim smanjiti rizik od demencije.

Nutricionisti naglašavaju kako s konzumacijom orašastih plodova ne bismo smjeli ni previše pretjerivati jer to može da dovede do brojnih neželjenih nuspojava, prenosi Index.

Prema posljednjim podacima, stručnjaci kažu kako bi svaka osoba trebalo da unosi 30 grama orašastih plodova dnevno. Osim toga, važno je naglasiti kako u ovu preporuku ulaze isključivo sirovi orašasti plodovi koji se kupuju i jedu u originalnom, nezačinjenom obliku.