Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

KORA OD NARANDŽE MOŽE IMATI VIŠESTRUKE KORISTI

Napravite prirodno sredstvo za čišćenje

Izrada vlastitog sredstva za čišćenje od narandžine kore jednostavan je način da smanjite otpad i uštedite novac. Možete ga upotrijebiti za čišćenje prozora, ploča za kuhanje. Jednostavno u jednu bocu ulijte malo alkoholnog octa i dodajte narandžine kore. Smjesu držite u frižideru nekoliko sedmica i s vremena na vrijeme protresite.

Odbijanje insekata

Osušite malo narandžine kore. Napunite bocu s raspršivačem vodom i dodajte joj osušene kore narandže. Poprskajte ga kad god trebate.

Riješite se neugodnih mirisa

Jasno je da niko ne uživa u mirisu nogu, iako je to normalno i vrlo često. Još jedna izvrsna uporaba narančinih kora jest stavljanje kore u svaku cipelu preko noći i uživanje u svježem mirisu citrusa ujutro dok oblačite cipele.

Izbjeljivanje zuba

Kad razmišljamo o tome što znači imati sjajan osmijeh, prva misao obično su bijeli zubi. Narandžine kore sadrže prirodni spoj nazvan limunska kiselina koji se često dodaje pasti za zube, a može vam pomoći da zube učinite biserno bijelima. Jednostavno svoje zube jednom sedmično oribajte narančinom korom i isperite, piše Hayat.