Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Kraken se proširio SAD-om, brzo će i Europom: ‘Postoji jedna loša, ali i jedna dobra vijest‘

Iako je epidemiološka situacija bitno bolja nego prethodne dvije godine u ovo doba, brojevi jasno pokazuju da epidemija nije iza nas, tako da pojava novog soja virusa XBB.1.5, nazvanog kraken, kao i iznimno loša situacija u Kini, nikako ne idu u prilog.

Kraken je nastao u Americi kao produkt spajanja dvaju različitih omikrona.

Dolazi kraken
Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kaže kako postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj oboljelih od covida-19 u EU/EEA, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim razinama. No, s druge strane, u SAD-u se ubrzano širi. Konkretno u svega nekoliko tjedana je prešao s četiri posto sekvencioniranih slučajeva na 40 posto.

Zbog toga je voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za covid-19 Maria Van Kerkhove kazala da je zdravstvena agencija zabrinuta zbog brzine kojom ova podvarijanta zamjenjuje druge varijante.

Epidemiolog Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog društva epidemiologa, kaže kako prateći situaciju oko novog soja koronavirusa zasad može reći da ne izaziva veću smrtnost od prethodnih inačica omikrona, što je najvažniji podatak.

– Nezgodna je činjenica što je očito vrlo zarazan i dobro izbjegava imunost nastalu preboljenjem i cijepljenjem, pogotovo ako je prošao dulji vremenski period – kaže Venus.

Ipak, navodi, kako građane i dalje treba pozivati na cijepljenje jer ono štiti od teških oblika bolesti koji dovode do hospitalizacije, ali i od smrti. Naravno, to se prvenstveno tiče osoba starije životne dobi i osoba koje boluju od kroničnih nezaraznih bolesti.

– Iako je novi soj virusa uspješan u izbjegavanju imunosti, nemamo novi virus, nego novi soj. Može se povući paralela s gripom. Naime, svake godine dođe pomalo izmijenjen soj, ali i dalje se cijepimo i time štitimo. Naravno, ovdje je razlika što cjepivo protiv gripe postoji desetljećima, a protiv koronavirusa tek dvije godine, pa je dio ljudi skeptičan – smatra Venus.

Dominantan soj
Da će Kraken u nekom trenutku postati dominantan u Europi, pa tako i Hrvatskoj, Venus je gotovo siguran.

– To je logičan slijed. Već smo više puta vidjeli kako se sojevi s boljom zaraznošću kreću po planetu i preuzimaju dominaciju. Zapravo se virus bori za opstanak, a to je da se širi, ali pritom da ne izaziva veće probleme kod domaćina – zaključuje Venus, prenosi jutarnji.