Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Med kao zamjena za šećer: Evo koje prednosti donosi za organizam

Ovi rezultati su iznenađujući jer med sadrži oko 80 posto šećera – rekao je Tauseef Khan, viši istraživač na studiji i naučni saradnik u nutricionističkim naukama na Medicinskom fakultetu Temerty Univerziteta u Torontu, u saopštenju za javnost.
 
– Ne kažemo da treba da počnete da jedete med ako trenutno izbjegavate šećer – dodao je Khan, “Odnos se više odnosi na zamjenu”.
 
– Ako koristite konzumni šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamjena tih šećera za med može smanjiti kardio-metaboličke rizike – rekao je u istom izdanju.
 
 
Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1.100 učesnika kako bi utvrdili utjecaj meda na srce i metaboličke faktore rizika, navodi se u saopštenju studije.
 
– U našoj studiji kombinovali smo rezultate svih ispitivanja na medu na ljudima koja su se bavila metaboličkim bolestima – rekao je Khan.
 
 
Konzumacija meda bila je povezana s nižim nivoima glukoze u krvi, ukupnog holesterola i triglicerida. Khan je rekao da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila “klinički vrlo mala”.
 
– Međutim, to pokazuje da nema štete u uzimanju meda i da malo smanjenje takođe može biti dugoročno korisno – pojasnio je.
 
Khan je primijetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima.
 
 
– Konvencionalna prerada meda uključuje cijeđenje i filtriranje, a zatim zagrijavanje u kratkom vremenskom periodu kako bi se smanjila vlaga i kvasac – rekao je Khan.
 
To omogućava lakšu manipulaciju medom, rekao je, ali zapravo oštećuje med – a mnoga njegova bioaktivna jedinjenja gube svoj učinak, piše Cafe.
 
Takođe je napomenuo da bi ljudi mogli eksperimentisati “sa zamjenom šećera medom, imajući na umu da med ima slađi ukus – pa bi bile potrebne manje količine”.