Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Može li se brašno pokvariti? Ako primijetite jedan od ovih znakova, nije bezbjedno kuhati i peći s njime

Obično brašno najbolje je upotrebljavati 6-8 mjeseci nakon ispisanog datuma, dok je cjelokupno najbolje upotrebljavati 4-6 mjeseci nakon istog. Kako bi produžili rok trajanja brašnu, možete da ga držite u frižideru ili čak zamrzivaču. Čuvanjem brašna u frižideru možete da mu produžite rok i do godinu dana, dok ga držanjem u zamrzivaču možete produžiti i do dvije-tri godine.

Ključnu ulogu igra i vrsta brašna, a najduže traje ono obično bijelo, dok ono sa cjelovitim zrnom – uključujući i integralno, ima kraći rok.

Kako izgleda pokvareno brašno?

Jedan od najboljih pokazatelja da se brašno pokvarilo je miris. Ukoliko uočite da je brašno poprimilo miris – uglavnom užegao, to je vjerovatno znak da se od njega morate oprostiti, pa čak i ako rok pokazuje drugačije. Vrijedi i suprotno, ako je rok istekao, no brašno i dalje nema nikakvog mirisa – možete da nastavite da ga koristite neko vrijeme.

Znak da se brašno pokvarilo može da bude i kada ono promeni boju ili se pojave plijesan ili moljci.

Do pojave moljaca uglavnom dovode vlažnost ili visoke temperature, no čak i ako brašno spremite na tamno mjesto u špajzu, niste završili svoj posao. Najbolja opcija da ga zaštitite od insekata i plijesni je da ga ne držite u papirnim vrećicama, već da brašno čuvate u zatvorenoj tegli ili frižideru.

Potrebno je da to bude suho i tamno mjesto.

Toplota i sunčeva svijetlost mogu da pokvare brašno i ranije nego što piše na poleđini pakovanja, stoga se potrudite da je udaljeno od rerne ili drugih izvora toplote i svjetlosti.