Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Najbolji savjet poznatog psihologa: “Ovo je najgore što majka može da izgovori i uradi svojoj kćerki”

– Statistički, u porodicama su najčešće žene žrtve. Ne sviđa mi se ideja da su žene po prirodi pasivne i požrtvovane. U stvari, postoje društveni korijeni, norme, ali i roditeljske rečenice koje bukvalno ukopavaju djevojku, a kasnije ženu: „Ti si djevojka, djevojke se ne svađaju“, „Čuvaj obraz, ćuti, budi iznad njega…“, „Žena mora da umije da trpi“ i ostale gluposti.

Mnoge majke, nažalost, i dalje na ovaj način vaspitavaju kćerke. Ali dešava se i da majka svojoj kćerki kaže: „Budi jaka“, „Moraš da se zauzmeš za sebe“ ili „Tebe ništa ne ograničava“, dok istovremeno majka živi život kao tipična žrtva.

Ipak, najgore što majka može da uradi svom djetetu jeste da poslije svađe sa ocem sedne i kaže: „Vidi šta mi je tvoj otac uradio!“.

To nikako ne smije da se desi! Vaše dijete ne treba da bude vaš terapeut.

Od odnosa s majkom zavisi život i budućnost!

Inače, da se osvrnem i na popularnu frazu: „Trpim ga samo zbog djece“. Draga ženo, što više ti trpiš i tolerišeš njega, to jače formiraš žrtvu u svojoj djeci.

Ako želiš da uradiš nešto važno za svoje dijete – ostavi tiranina!

Biće bolje da djeca žive u iznajmljenom stanu, na selu ili da malo trpe nemaštinu nego da svaki dan gledaju kako im otac zlostavlja majku ili kako se roditelji svađaju.⠀

Jedan moj prijatelj voli da kaže: „Još nije sve odlučeno! Uvijek možeš da počneš da živiš drugačije. Problem je glava, a ne muž, šef, ekonomska situacija ili bogzna šta! I samo ti možeš da napraviš prvi korak – objasnio je psiholog Mihail Labkovski, prenosi najžena.rs.