Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

NE POSTOJI TORTA KOJU JE JUGOSLAVIJA VIŠE VOLJELA OD OVE: Budi nostalgiju, NE PEČE SE, pravi se lako, a očarava raskošnim ukusom!

Sasvim je sigurno da naše mame i bake imaju svoje “male tajne” s obzirom na to da je ovo nekada bila omiljena torta većine mališana, koji kada vide kombinaciju šlaga, mljevenog keksa, krema i/ili kokosa, prvo mami oližu sve vanglice, varijače i žice miksera, a kada se torta rashladi, slasno uživaju u carstvu ukusa.

I danas se ti odrasli mališani sjete, pa posegnu za sastojcima da je sebi naprave, a svaki zalogaj sjeća na djetinjstvo.

Sastojci:

– 1 l mlijeka
– 4 pudinga od vanilije
– 330 g šećera
– 1 margarin
– 200 g keksa
– 200 g kokosa
– 200 g oraha
– šlag

Priprema:

Ovo je brzi kolač, gotov za 20 minuta i ne može ne uspjeti. Količina sastojaka, naravno, ovisi o veličine kolača koji želite napraviti, ali je bitno sačuvati navedeni omjer.

Uglavnom, treba skuhati 4 pudinga od vanilije, ali ne prema uputama s vrećice, nego u 1 l mlijeka. Puding ohladiti i u njega dodati margarin pjenasto umućen sa šećerom.

Smjesu podijeliti na tri dijela. U jedan dio dodati kokosovo brašno, u drugi orahe, a u treći neki mljeveni keks. Treba dotati toliko sastojaka da puding bude dovoljno čvrst da se može mazati.

U prikladan kalup za tortu staviti prvo kremu sa keksima, preko nje kremu s kokosom, a na kraju s orasima. Na kraju umutimo šlag i ukrasimo tortu.