Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Nedostatak sna: Spavanje kraće od 5 sati može uzrokovati niz bolesti

Ozbiljno upozorenje stiže nakon što su objavljeni zaključci istraživanja koje se provodilo čak 25 godina, prenosi portal Sajns Dejli.

Tokom dugogodišnjeg pokusa, naučnici su proučavali povezanost između sati spavanja i dijagnostikovanih hroničnih bolesti, a naposlijetku i smrtnosti svakog od ispitanika, piše Srpskainfo.

Oni ispitanici koji su prijavljivali spavanje u trajanju od pet ili manje sati imali su 20 % veću šansu za obolijevanjem od hroničnih bolesti. Pritom su imali čak visokih 40 % šanse da će im se iste dijagnostikovati kroz sljedećih 25 godina. Ova se grupa upoređivala s ljudima koji su noću spavali do sedam sati čime su poboljšali svoje zdravlje.

Zabrinjava i podatak da su naučnici zaključili da manjak sna u dobi od 50 godina povećava rizik od smrtnosti tokom sljedećih 25 godina istraživanja.

Sedam do osam sati spavanja noću je optimalno
S godinama ljudi mijenjaju svoje navike spavanja. Ipak, naučnici preporučuju da bi svaka osoba trebala nastojati odvojiti sedam do osam sati svake noći spavanje s ciljem spriječavanja razvoja hroničnih bolesti.

Profesori londonskog univerziteta naglašavaju da kratko trajanje sna utiče na razvoj dvije ili više hroničnih bolesti.

Savjeti za kvalitetniji san
Ako su vas ova upozorenja podstakla na pridavanje veće pažnje osiguravanju kvalitete svog sna, slijedi nekoliko korisnih savjeta engleskih naučnika.

Ključno je osigurati dobru “higijenu spavanja”. To znači da soba u kojoj spavate mora biti tiha i zamračena, a temperatura ugodna. Iznimno je važno ukloniti elektroničke uređaje poput mobilnog telefona, tableta i laptopa iz prostora u kojem spavate zbog zračenja.

Prije samog odlaska na spavanje, pokušajte izbjeći gledanje u ekrane i korištenje uređaja koji razbuđuju mozak, a umaraju oči. Fizička aktivnost tokom dana dodatno pospješuje kvalitetan san.