Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

NOVI SPOT I PJESMA AZRE HALILOVIĆ NA NJEMAČKOM JEZIKU: Stranac sam u Austriji, a u svojoj zemlji dijaspora

Arza Halilović snimila je novi pjesmu, ovoga puta na njemačkom jeziku, i za nju u spot.

Bijeg od rata

-Pjesmu “Domovino” (Heimatland) posvećujem svim ljudima koji su iz raznih razloga morali napustiti svoju zemlju te gradili novi život van granica svoje domovine, kaže Azra Halilović, pjevačica i kantautor iz Sanskog Mosta koja živi na relaciji BiH-Austrija.

Pjesma govori o bijegu od rata i njenoj ličnoj priči iz djetinjstva devedesetih godina u BiH i Austriji.

Azra u pjesmi obrađuje svoje djetinjstvo, trenutke kada je jednog dana, kao dijete, spakovala kofere i napustila svoju državu, te sadašnje trenutke u kojima se pita da li su svi učenici iz njenog školskog razreda preživjeli rat.

Pjesma, također, tematizira i migraciju u drugu zemlju, novi početak života za mlade duše koje su se morale nositi sa raznim sukobima identiteta, nove kulture, mentaliteta, te priznanja i ne priznanja društva u stranoj zemlji. Nosi jednu kolektivnu poruku protiv rata, te izražava osjećaje svih migranata koji su sebiu izgradili novi dom u nekoj drugoj zemlji.

Nebitne podjele

-Stranac sam u Austriji, a u svojoj zemlji „dijaspora“. Često sam imala osjećaj da nigdje nisam dobro došla. To me je navelo da napišem pjesmu. Mislim da dijelim jedno kolektivno mišljenje ljudi o jednoj ovakvoj temi o kojoj se ne priča otvoreno. Mi smo svi isti ljudi, ali često pravimo neke nebitne podjele udaljavajući se tako jedni od drugih, umjesto da se okrenemo budućnosti i zajedno gradimo sreću – rekla je Azra Halilović.

Video spot za pjesmu „Heimatland“ Azra je snimila u školi „Hasan Kikić“ u Sanskom Mostu, u učionici u kojoj je naučila čitati i pisati. Emir Malićević, je njen školski drug. Nakon više od dvadeset godina posjetili su svoju nekadašnju školu, sjedili u školskoj klupi, te se prisjećali anegdota iz sretnog đačkog doba.

-Pričali smo i o atmosferi koja je početkom 1992. godine vladala u našoj školi. Vjerujem da se neke ružne slike i priče više nikada neće ponoviti. Naša generacija, zbog svega kroz šta je u vremenu iza prošla, ima veliku odgovornost da gradi neke nove odnose u kojima će mir, ljubav i sloga vladati Svijetom, kaže Azra Halilović.

Piše: Eset MURAČEVIĆ

Express