Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

OBRATITE PAŽNJU NA BOL U OVOM DIJELU TIJELA; Doktori teško prepoznaju simptome RAKA KOSTIJU, ovo je 1 ZNAK

Zbog različitog spektra simptoma, rak kostiju je opaka bolest koja se često pogrešno dijagnostikuje. Rak kostiju je veoma rijetka vrsta raka koja se uglavnom razvija u dugim kostima tela, kostima nogu i nadlakticama.

Najčešći simptomi su uporni bol koji se vremenom pogoršava i, kao i artritis, pogoršava se tokom noći. Zbog toga se ponekad ova opaka bolest pogrešno dijagnostikuje kao artritis. Ostali simptomi uključuju otok i crvenilo zglobova, što ih čini teškim za kretanje.

Ali ovi simptomi se mogu pogrešno smatrati gihtom, neprijatnom inflamatornom bolešću koja se javlja kada se kristali mokraćne kiseline akumuliraju u zglobovima. Simptom raka kostiju takođe može biti slaba kost koja se često lomi.

Ovo se, pak, može zamijeniti sa osteoporozom. Zbog toga se pozivaju lekari da brzo reaguju u slučajevima kada im se jave djeca ili mlađi odrasli sa bolovima u kostima. Brz odgovor u vidu rendgenskih zraka kostiju može povećati šanse oboljelih da prežive ovu opaku bolest.

Liječenje je teško i naporno za pacijenta i može uključivati radioterapiju i hemoterapiju, a u nekim slučajevima i amputaciju ako je kancer izolovan.