Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

OVE NAMIRNICE SU ČUDESNE I MOĆNE: Od njih kosa provjereno raste kao iz vode!

“Zdrava ishrana i zdrava kosa idu ruku pod ruku. U oba slučaja, unos dovoljno proteina uz fokus na zdravoj biljnoj hrani pomoći će vam da dobijete potrebne hranjive supstance, antioksidanse u protivupalnim jedinjenjima vezane za zdraviju kosu”, kaže stručnjak za ishranu Samanta Kaseti.

Drugim riječima, ishrana bogata vitaminima i mineralima pomaže rastu kose i obezbjeđuje da izbjegnete gubitak kose povezan sa nedostatkom hranjivih supstanci.

Koliko će kosa biti zdrava zavisi od određenih hranjivih supstanci, kao što su proteini, biotin, vitamin A i vitamin C”, dodaje Kaseti. Željezo i omega-3 masne kiseline odgovorni su za rast kose, dodaje ona.

Ako vam se čini da gubite više kose nego inače ili da jednostavno ne raste onoliko brzo koliko biste željeli, najbolje je da se konsultujete sa stručnjakom. U međuvremenu možete da pokušate da u svoj jelovnik dodate više namirnica koje podstiču rast kose.

Prema dijetetičarima to su jogurt, jagode, prokelj, losos, sardina, jaja, sočivo, tofu, leblebije, inćuni, tunjevina, crveno meso, orašasti plodovi i sjemenke.