Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Ovo su namirnice za koje nikad ne biste rekli da sadrže alkohol

Zapravo, samo jedna banana može sadržavati otprilike 0.2 posto alkohola po volumenu (ABV-a). Zrele banane mogu imati dvostruko više. Pšenični i raženi hljeb sadrži manje od 0.29 posto ABV-a, pokazala su studija iz 2016. objavljena u Journal of Analytical Toxicologyju, piše BosnaInfo.

– Tokom procesa, kvasac fermentira ugljikohidrate i proizvodi alkohol. Sva fermentirana hrana vjerojatno će sadržavati tragove alkohola- kaže dijetetičar Duane Mellor sa Univerziteta Aston u Birminghamu. Voćni sokovi također mogu sadržavati alkohol.

Primjerice, spomenuta studija iz 2016. otkrila je da sok od grožđa sadrži 0.086 posto ABV-a, sok od naranče 0.073 posto, a sok od jabuke 0.026 posto.

Jogurt od višanja ima 0.02 posto ABV-a.Bilo koja hrana koja ima manje od 0.5 posto ABV-a smatra se bezalkoholnom, dok se ona s 1.2 posto ABV-a kategorizira kao niskoalkoholna. Zato su spomenute namirnice bezalkoholne ili niskoalkoholne.