Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Ovo su navike zbog kojih možete izgledati STARIJE nego što jeste

1. Stalno pijete sa slamkom

Slamke mogu biti štetne za lice jer njihovo često korištenje zna rezultirati stvaranjem malih bora oko usana.

Osim toga, opetovano stezanje istih mišića lica s vremenom će poremetiti kolagen u koži zbog čega biste se mogli činiti starijima nego što doista jeste.

2. Jedete puno slatkiša i kolača

Kolači i drugi slatkiši često imaju visok sadržaj dodanih šećera i masti, što pridonosi debljanju i lošem oralnom zdravlju.

Ova navika može ubrzati starenje, jer se nakon pretjerivanja s takvom hranom osjećate umorno i podbulo, a onda izgledate starije.

3. Ne spavate dovoljno

Prema nekim istraživanjima, spavate li svaku noć manje od 7 sati to može skratiti vaš životni vijek i učiniti da se osjećate (i izgledate) starijima nego što jeste.

Naime, nedostatak sna iscrpljuje mentalnu i fizičku izdržljivost potrebnu za ispunjenje dnevnih obveza, i to do te mjere da se privatni i profesionalni napredak čine jako velikim izazovom.

Osim toga, kronična neispavanost štetno djeluje na cijelo tijelo, posebno na srce, mozak i tonus mišića.

4. Ne nosite sunčane naočale

Iako vam se vanjska svjetlost možda ne čini iznimno jakom, uvijek biste trebali nositi sunčane naočale. Učestalo škiljenje pri intenzivnom svjetlu ubrzava stvaranje sitnih bora oko očiju, kao i onih na čelu, a to će vas učiniti starijima.

Osim toga, dugotrajno izlaganje Suncu ili solariju zna uzrokovati pigmentacijske nepravilnosti na koži, osobito na području oko očiju.

5. Držite se neke brze dijete

Brze dijete, uprkos svojoj privlačnosti, nikad nisu dobra ideja. To nije trajno rješenje. Brza dijeta može učiniti da se osjećate starije jer snižava nivo energije u tijelu, otežava vam sposobnost fokusiranja i izaziva tjeskobu.

Uz to, nesposobnost kože da pravilno reagira na naglo smanjenje tjelesne težine, takođe, može uzrokovati bore i opuštenost kože po cijelom tijelu pa tako i na licu. Idealno je tjedno izgubiti između 500 g i 1 kg.

6. Ne odvajate vrijeme za sebe

Iako se to u današnje vrijeme ubrzanog načina života čini kao nemoguća misija, izuzetno je važno pronaći vremena za sebe. Uvedite u život male dnevne rutine koje vas vesele, poput pisanja dnevnika prije spavanja ili odlaska na večernje trčanje.

Ova mala djela ljubavi prema samome sebi značajno pridonose osjećaju zadovoljstva, a time pozitivno djeluju i na vaš fizički izgled.

7. Ne vježbate dovoljno

Nedostatak tjelesne aktivnosti jedan je od najbržih načina starenja tijela. Prošećite, idite u teretanu ili vježbajte jogu barem tri puta tjedno kako biste se oslobodili napetosti i izgledali mladoliko.

8. Ne brinete o koži lica

Svake noći koža se regeneriše, a na vama je da joj pomognete u tome. Ako nije čista, regenerirat će se sporije, a to će rezultirati bržem nastanku bora.

Važno je i nanošenje hidratantne, hranjive kreme prije odlaska na spavanje, prenosi Bright Side, pišu Nezavisne.