Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

PJEGAVA TORTA – Uživajte u savršenom okusu

Recept:

  • 2 čaše brašna (čaša od 250ml),
  • 1 čaša šećera (čaša od 250ml),
  • 1 mala kašika soli,
  • 1 kesica praška za pecivo,
  • Sjediniti suhe sastojke.
  • 2 supene kašike ulja,
  • 3 jaja,
  • 1 čaša tople vode (čaša od 250ml),
  • 1 čaša toplog mlijeka (čaša od 250ml),


Smjesu razdvojiti na 2 jednaka dijela;

  • U jedan dio staviti 1 čašu brašna (čaša od 200ml),
  • U drugi dio staviti 1 čašu kakao praha (čaša od 200ml),

….

CIJELI PROCES PRIPREME POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:

Manju okruglu tepsiju premazati maslacom i posuti kakao prahom – staviti tamnu smjesu i peći na 180 stepeni oko 25 minuta u prethodno ugrijanoj rerni.

Manju okruglu tepsiju premzazati maslacom i posuti brašnom staviti bijelu smjesu i peći na 180 stepeni oko 25 minuta u prethodno ugrijanoj rerni.

Obje kore prerezati po sredini.


Krema:

  • 500 ml mlijeka,
  • 5 supenih kašika brašna,

Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
Kada se krema malo prohladi dodati u nju

  • 100 gr maslaca i
  • 1 čašu šećera (čaša od 250 ml) i sve izmiksati…

Smjesu razdvojiti na 4 jednaka dijela:

Istopiti 50 gr čokolade s 2 supene kašike ulja  i dodati u 2 dijela kreme a druga 2 ostaviti bijela.

Slaganje torte:

  • Prvo crna kora – bijela krema,
  • zatim bijela kora – crna krema,
  • crna kora – bijela krema,
  • i na kraju bijela kora crna krema.

Glazura:

  • 20gr maslaca
  • Pola čaše šećera (čaša od 250ml)
  • 2 male kašike kakao praha
  • 4 supene kašike mlijeka

….

Sve dobro izmiksati.

Smjesu kašikom kapati po torti.