Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Pravo vrijeme da ih jedete: Ovo su namirnice koje čiste toksine iz našeg tijela

Iako je sasvim u redu nekada se opustiti i ne razmišljati i kalorijama, možda je sada vrijeme da “odmorite” svoje tijelo i “osvježite” ga zdravom hranom.

Da biste spriječili gomilanje viška kilograma, ali i očistili organizam od štetnih materija koje se vremenom nakupljaju u njemu, potrebno je da izvršite detoks.

Ono što je najbolje od svega je to što vam nisu potrebni skupi preparati, već namirnice koje imate u kuhinji, a koje su, prije svega, veoma dostupne.

1. Špargla
Sadrži glutation, dobro poznati antioksidant koji podstiče detoksikaciju. Takođe je dobar izvor vlakana, folata, gvožđa i vitamina A, C, E i K, a koristan je i za one sa visokim krvnim pritiskom.

2. Brokoli
Brokoli sadrži sulforafan, koji je odličan za borbu protiv infektivnih ćelija u našem tijelu. Konzumiranje brokolija takođe povećava sposobnost jetre da očisti toksine iz našeg tijela, piše “Patientfirst”.

3. Grejpfrut
On je pun hranljivih materija uključujući vitamine A, C i B1, kao i pantotensku kiselinu, vlakna, kalijum i biotin. Enzimi koji se nalaze u grejpfrutu takođe mogu razgraditi masnoću u tijelu kako bi podstakli gubitak težine. Imajte na umu da grejpfrut može da stupi u interakciju sa nekim lijekovima, tako da bi trebalo da razgovarate sa svojim ljekarom prije nego što povećate unos grejpfruta.

4. Avokado
Avokado je pun antioksidanata koji pomažu tijelu da izbaci toksine. On sadrži oko 20 različitih vitamina i minerala koji pomažu u smanjenju rizika od gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti.

5. Cvekla
Ovaj veoma koristan korijen sadrži gvožđe, kalcijum i jedan tip antioksidanta koji se naziva betain, a radi se o biljnom pigmentu koji je odgovoran za upadljivu crvenu boju. Betain ojačava ćelijske strukture i njihovu reparaciju i regeneriše ćelije jetre.

Jetra štiti naše tijelo od svih toksina kojima se izlažemo, te dodatkom prirodno detoksikujućeg povrća može biti od velike pomoći.

6. Špinat
Špinat sadrži vitamine A, C, E i K, kao i tiamin, folat, kalcijum, gvožđe i magnezijum. Flavonoidi u spanaću pomažu u spriječavanju oksidacije holesterola u tijelu djelujući kao antioksidanti, piše Cafe.ba.