Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

PREMA KARDIOLOZIMA OVO VOĆE JE NAJGORE ZA SRCE: Svi smo mislili da je zdravo, ali smo se prevarili!

Otprilike svake 43 sekunde neko doživi srčani udar. Do njega dolazi kada je protok krvi, koja dovodi kiseonik u srčani mišić, ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut.

Arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu se polako suziti zbog nakupljenih masnoća i zato je ishrana od presudne važnosti. Voće je dobro za cjelokupan imunitet jer je bogato vitaminima i biljnim vlaknima.

Međutim, neke vrste voća prolaze kroz procese koji im oduzimaju bitne prednosti. Važno je napomeniti da je suho voće izuzetno hranjivo.Jedan komad sušenog voća sadrži približno istu količinu hranljivih sastojaka kao i svježe voće, ali zgusnuto u mnogo manjem obliku.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje suhog grožđa može da snizi krvni pritisak, poboljša kontrolu šećera u krvi, smanji holesterol i pruži osećaj sitosti.

Britanski ljekari upozoravaju da suho voće treba jesti uz glavni obrok, a ne kao užinu. Međutim, ono takođe sadrži puno šećera i kalorija, a može da izazove probleme kada se unosi pretjerana količina.

Kako bi neko suho voće bilo još slađe i privlačnije, prije sušenja često se maže šećerom ili sirupom. Suho voće sa dodatkom šećera naziva se i kandirano voće, a mogu se šećeriti sve vrste voća. Recimo, često smo u zabludi da su jabuke zdrave i kada ih ušećerimo, iako je dokazano da dodani šećer štetno djeluje po zdravlje, povećava rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja, pa čak i karcinoma.