Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Prije nego što kupite jaja, obavezno bacite pogled u kutiju: Ako primijetite ovu stvar, nipošto ih ne kupujte

,,Jaja nakon njihovog klasiranja i pakovanja ne smiju da se dodiruju i ako imate samo jedno jaje ono se vraća. Prema tome, naši potrošači ne bi trebalo da uzimaju jedno jaje i prebacuju ga iz kutije u drugu, nego se cijela kutija vraća proizvođaču, a oni mogu da uzmu drugu kutiju sa svih deset jaja ili koliko ih ima koja su potpuno intaktna, nepromijenjena, da nemate nikakva oštećenja i onda ste potpuno sigurni da nećete dobiti neku infekciju“, kaže dr Dejan Krnjaić sa Fakulteta veterinarske medicine, a prenosi RTS.

Grčevi u stomaku, povišena temperatura, malaksalost, najčešći su simptomi salmonele.

,,Salmonela je bakterija koja se dobija konzumiranjem hrane koja je kontaminirana, a nedovoljno termički obrađena i to je najčešće reijč o namirnicama životinjskog porijekla, najprije meso, mesne prerađevine, mlijeko i mliječni proizvodi, pogotovo jaja i proizvodi od jaja“, objašnjava za RTS epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Sonja Giljača.

,,Pored salmonele mogu neke druge bakterije da uđu, poput kampilobaktera, poput nekih drugih mikroorganizama koje mogu dovesti i do kvara samog jajeta i u tom slučaju jaje je promeijnjeno po samom izgledu i samom mirisu. Međutim, nažalost, salmonele nekada mogu da budu prisutne i da vama jaje na prvi pogled djeluje potpuno upotrebljivo i vi da dobijete infekciju“, ističe Krnjaić.

Potrošač prije kupovine treba da provjeri da li su sva jaja u kutiji cijela i ukoliko nisu da uzme drugu kutiju. Napukla jaja nikako ne treba dodirivati, piše Krstarica.