Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Proljećno renoviranje stana: kako da sa minimalnim ulaganjem oplemenite životni prostor?

Dolazak proleća će možda proći potpuno nezapaženo zbog nedostatka prave zime u našoj zemlji, ali je ipak tu pred vratima! A sa promenom godišnjih doba dolaze duži dani, obedovanje na otvorenom, cvetanje cveća i prilika da obnovite i osvežite svoj životni prostor. Odmorite se od zimskih bindžovanja na Netflixu i pogledajte ovih 10 saveta za prolećno renoviranje svog doma. Pripremite alat, raščistite terase i možemo da počnemo!

Proleće može da vas inspiriše na svetliji i čistiji životniprostor. To je ujedno idealno doba godine da procenite kako živite i razmislite o načinima kako da renovirate i osvežite svoj dom. Ovih 10 saveta obuhvata niz jednostavnih i jeftinih načina kako možete da osvežite vaš prostor ovog proleća. 

1. Promenite osvetljenje

Možda je nekako najočiglednija promena kada jednostavno zamenite sijalice i lampe. Dobro osvetljenje čini veliku razliku u izgledu i osećaju prostora. A zamena statičkih prekidača za svetlo saprekidačima za prigušivanje je relativno jednostavan, ali veoma isplativ poduhvat. 

Da biste dovršili menjanje osvetljenja, razmislite o zameni trenutnih sijalica sa žarnom niti LED sijalicama koje se mogu prigušiti, obezbeđujući hladnije i belje svetlo uz istovremeno smanjenje vašeg računa za energiju.

2. Promenite sobna vrata

Dekoracija doma počinje od razumevanja potreba prostora u kome boravite. Koliko puta ste i sami videli da neke male promene, mogu da utiču na doživljaj čitavog stambenog prostora. Šta ako kažemo da sobna vrata mogu da utiču na kompletan doživljaj vašeg stana? Sobna vrata vam mogu pomoći da istaknete svoj enterijer, uštedite na prostoru i da ga u potpunosti osvežite.

Ukoliko dugo niste menjali vaša unutrašnja vrata, možda je ovo proleće pravo vreme za to. Jednostavna promena materijala, teksture ili boje vrata može u potpunosti promeniti doživljaj prostorije.

Birajte sobna vrata od lakših i modernih materijala, kao što je premazani medijapan, što će vam omogućiti i lakše čišćenje i održavanje.

3. Izbacite nepotrebne stvari

Ova tema je prilično ogromna i možemo je podeliti u 3 kategorije za borbu protiv nereda: kolekcionarske stvari, papirne stvari i svima mrski kablovi.

Kolekcionarski predmeti: Naša voljena i ponosno izložena kolekcija predmeta može brzo postati smetnja u prostoru. Nemojte ih odbaciti, ali smanjite nered tako što ćete prikazivati najbolje iz gomile, umesto da ste sve izložili.

Papirne stvari: Očistite sve gomile novina, časopisa, knjiga, stare pošte, predmeta zakačenih za vrata frižidera itd. Odvojite vreme da razmislite da li zaista treba da zadržite svaki predmet. Sačuvane časopise i cenjene knjige odložite u police za knjige, police za časopise, stolice za skladištenje itd., a uspomene iz frižidera stavite u foto albume.

Kablovi i kablovi: Elektronski nered može biti baš frustrirajuči. Kablovi zapetljani na podu mogu biti mesto gde se skuplja prašina i ostaci i mogu učiniti da dom izgleda neuredno i neodržavano. 

4. Zamenite tekstil

Zamena predmeta od tekstila novim, čistim i svetlijim opcijama može imati veliki uticaj na doživljaj stana. Razmislite o zameni peškira, čaršava, kreveta za pse i pokrivača (stvari koje pokazuju istrošenost, bledenje, mrlje, itd.). Ovo je jednostavno i neće vas skupo koštati.

5. Osvežite boje

Iznova i iznova se ponavlja – ništa ne osvežava prostor kao nove boje. Kako dolazi proleće, usudite se da vaš stan bude svetliji, oštriji i čistiji. Beli zidovi su univerzalni, ali ako ste smeliji, isprobajte male uzorke sunčanih, svetlih prolećnih nijansi na zidu pre nego što se posvetite celoj sobi. 

6. Promenite položaj nameštaja. 

Bez troškova i samo uz malo podizanja i guranja, velika promena u unutrašnjosti može se ostvariti uz samo malo premeštanja nameštaja. Da li postoji soba ili raspored nameštaja koji se čini zapuštenim i retko korišćenim? Možda samo nije lepo iskorišćen. Vreme prolećnog čišćenja je najbolje za isprobavanje novih aranžmana. 

7. Uklonite/zamenite jedan komad nameštaja

Na isti način kao i prethodni savet, većina nas ima previše nereda i treba da ukloni bar jednu stavku. Kako godine prolaze, stvari se gomilaju i volimo da se držimo svega toga – iz sentimentalnih razloga, potencijalne vrednosti, plana da ga damo nekom rođaku u budućnosti… Tokom čišćenja i preuređivanja, pogledajte da li uklanjanje samo jednog komada malo korišćenog ili viđenog nameštaja iz boljih dana otvara prostor i udahnjuje novi život sobi.

8. Uredi kuhinju

Umesto zastrašujućeg i skupog potpunog renoviranja kuhinje, predlažemo sledeće. Sakrijte kuhinjske uređaje, kao što su aparat za kafu, toster, mikrotalasna pećnica i električni otvarač za konzerve, ili razmislite o ulaganju u dodavanje električnih utičnica u unutrašnjost kuhinje i skladištenje elektronike unutra. Ako ste ambiciozniji, prefarbavanje kuhinjskih ormara može u velikoj meri da transformiše kuhinju za malu cenu. 

9. Uklonite tepihe 

Ako planirate da ostanete na svom mestu još neko vreme, a vaš tepison je imao bolje dane, razmislite o tome da se upustite u skidanje tekstila sa poda. Čvrsti podovi su više higijenični, lakši za čišćenje i moderniji. I uvek možete da dodate prostirku u dnevnu sobu, pored kreveta ili niz hodnik kako biste zadržali tu udobnost pod nogama.

10. Sredite terase i balkone

Kada je u pitanju proleće — prosto je žalosno da ne provedete svaki mogući trenutak na otvorenom. Ukoliko imate prostora na balkonu i terasi, oplemenite ga novim sadnicama, novim garniturama i bojama i mirisima. Uz prolećno sunce, ništa više vam nije potrebno.